Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Смяна на европейските плащания за руския газ в рубли повишава рискове за сигурността

Фатих Бирол, шеф на Международната агенция по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в четвъртък, че ще счита като "заплаха за сигурността“ всякакви опити на Русия да накара европейските страни да плащат за доставките си на руски газ в рубли.

"Ако това е вярно, бих го счел за още една заплаха за сигурността, отправена от Русия“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол пред журналисти след годишната среща на организацията в Париж.

Коментарите на агенцията дойдоха ден, след като президентът Владимир Путин каза, че Русия ще започне да фактурира европейските купувачи на газ в рубли, като след това негово изявление имаше поскъпване на природния газ и на руската валута.

Страните членки на МАЕ, които включват много от най-големите потребители на енергия в света като САЩ, Япония и Германия, са готови да освободят повече петрол от своите резерви, за да помогнат за "охлаждане" на цените и облекчаване на страховете от недостиг на доставки, посочи още Бирол.

"Ако нашите членове решат, ние сме готови незабавно да реагираме и да пуснем допълнителни обеми на пазара“, каза той, като посочи, че последното освобождаване в размер на 63 милиона барела представляваше "само 4% от всички запаси, които имаме".

"Всички инструменти бяха поставени на масата“ за справяне с прекъсванията на доставките, заяви от своя страна на същата пресконференция Дженифър Гранхолм, министър на енергетиката на САЩ.

Гранхолм отказа да коментира инициатива за насочване на доставки на американски втечнен природен газ към Европа, като каза, че ще остави на президента Джо Байдън да направи съобщението.

Анализаторите смятат, че до 3 милиона барела руски петрол на ден могат да бъдат загубите на световния пазар поради налагане на лични санкции от страна на западните потребители.

Бирол каза, че членовете на МАЕ имат „планове, политики и незабавни мерки“ за намаляване на зависимостта си от руския нефт и газ.

След двудневната среща по енергетика и климат в Париж, шефът на МАЕ коментира, че е впечатлен от единството и решителността на министрите от 40 държави, включени в срещата на върха.

В същото време той предупреди:

"Борбата срещу изменението на климата не трябва да бъде жертва на руска инвазия" и добави, че настоящият конфликт в Украйна ще ускори прехода към чисти енергии, както и екстремното увеличение на енергийните цени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна