Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашков и Гешев в задочен диалог заради Асен Василев

Снимка: БНТ

Въпросът - има или няма разследване срещу вицепремиера Асен Василев, отвори днес нов фронт между изпълнителната власт и прокуратурата.

Стигна се до там, че ръководителката на спецобвинението Валентина Маджарова поиска от премиера и председателя на парламента "списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират, спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности, имат право да работят".

Вчера, след като вътрешният министър Бойко Рашков съобщи за разследване по сигнал срещу вицепремиера Асен Василев,  министър-председателят каза: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие“.

Снощи от спецобвинението отказаха коментар с мотив, че приключил работният ден, а и защото били затрупани със сигнали срещу настоящи и бивши представители на изпълнителната власт. Информацията заваля тази сутрин.  Пред БТВ вътрешният министър показа документи, че разследване срещу Василев има. 30 минути по-късно, помолен за коментар, главният прокурор първо попита:

"Кой го е казал? По кое време на деня го е казал вчера? Ами значи е ясно. Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато нещото, което каже, е вярно".

А след това се зачуди:

"Сега разбрах, че е размахвал пак някакви листове в някакво предаване. Това означава, че въобще, ако са истински тези листове, аз не вярвам да са така, ги е придобил по някакъв незаконен начин. Аз не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши някакви незаконни действия".

"Вместо да си посипе главата с пепел, започна да сипе нещо друго - как аз съм се снабдил с тези материали. Тези материали са ми донесени тука на входа от неизвестно лице, ако трябва да дадеме публичност на начина, по който аз съм се снабдил с тях", му отговори на нарочна пресконференция в ранния следобед министър Бойко Рашков.

Междувременно спецобвинението вече беше казало, че дело срещу Асен Василев няма, но има за действия на финансовия министър. Че то е по сигнал от 15 март на бизнесмена Георги Самуилов, собственик на веригата "ИнсаОйл". Три дни по-късно сигналът вече е досъдебно производство за нарушение на служебните задължения с цел имотна облага и произлезли вредни последствия.

От спецобвинението съобщиха и че заради политически натиск наблюдаващият прокурор си е направил отвод.

Последва и писмото на ръкодителя на спецобвинението до премиера и председателя на Народното събрание заради думата безобразие в коментара на министър-председателя. Валентина Маджарова цитира дефиницията на думата „безобразие“ според тълковния речник и определя изказването на Петков като "грубо нарушаващо принципа за разделение на властите, върховенството на закона и оставящо съмнение, че има личности, които са над закона".

Освен списък по кои публични личност могат да работят спецобвинителите, Маджарова иска и информация за критериите, които според двамата характеризират едно досъдебно производство като безобразие.

Тази сутрин главният прокурор отрече да има война между прокуратурата и МВР :

"Това е нападение. За да има война, трябва да има две страни. В момента прокуратурата е единствената отбрана за българските граждани, за спазване на техните правила срещу незаконни действия от когото и да е"

"Фактът, че министърът на правосъдието упражнява конституционните си правомощия и внася предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основания, които съставляват тежки, системни нарушения от негова страна, уронване на престижа на съдебната власт не е война, не е нападение, това е правова държава и, съответно, поставяне на въпроси, за да се обсъдят, и съответно, да се понесе отговорност", коментира казаното от Иван Гешев правосъдният министър.

Двамата седнаха един до друг на заседанието на ВСС, на което чрез нарочно изработените правила мнозинството в съвета редуцира случаите, възоснова на които Надежда Йорданова внесе предложение за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Останаха само тези, свързани действия или бездействия на Иван Гешев след избора му за главен прокурор.

На извънредно заседание на 4 април съдебните кадровици ще кажат допустимо ли е предложението на правосъдния министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна