Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Трябва да задържим санкциите срещу Русия до края на годината

| обновено на 24.03.22 в 21:55
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, който тази вечер участва в срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, заяви, че е пристигнал на Стария континент, за да се разбере със съюзниците санкциите срещу Русия заради войната в Украйна да не останат краткосрочни, предаде Франс прес.

"Трябва да задържим санкциите не само през следващия и през по-следващия месец - а чак до края на годината - това е, което ще спре Путин!", заяви Байдън.

Той говори и за вътрешна политика, тъй като беше попитан прави ли са европейските съюзници да са предпазливи, тъй като следващите президентски избори в Съединените щати могат да бъдат спечелени от някой като предшественика на Байдън - Доналд Тръмп.

"Голям късметлия ще съм, ако същият противник се изправи срещу мен", отговори Джо Байдън. Той призна, че има смисъл да се задава такъв въпрос, особено след погрома срещу американския Конгрес на 6 януари миналата година. Байдън така и не произнесе името на Тръмп, а използваше "джентълмена, когото споменахте" и други подобни изрази.

"Организацията на Северноатлантическия договор е по-единна от всякога!", декларира американският президент и отбеляза, че Владимир Путин е сбъркал, като е мислел, че това единство няма да се материализира.

Байдън предупреди Русия, че алиансът ще отвърне на евентуална употреба от нейна страна на химически оръжия в Украйна. Как точно ще стане това зависи от това как би действала Русия.

Русия трябва да бъде отстранена от Г-20 и вместо нея в срещите на високо равнище на групата да участва Украйна, смята американският президент.

"Икономическото бъдеще на Китай е много повече свързано със Запада, отколкото с Русия", заяви още Байдън. И допълни, че не е отправял никакви заплахи към китайския президент Си Цзинпин за санкции, а само му е обърнал внимание колко западни компании са напуснали Русия заради действията ѝ в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна