Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания зове Китай към "конструктивна роля" за слагането на край на войната в Украйна

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес призова Китай да играе "конструктивна" роля за слагането на край на войната в Украйна, която започна точно преди един месец с нападение от страна на Русия. Санчес е в Брюксел, където участва в извънредната среща на върха на НАТО.

Отношението на Китай в конфликта е един от въпросите, които на срещата на върха ще обсъдят лидерите на съюзниците, включително президентът на САЩ Джо Байдън и на Украйна Володимир Зеленски. 

Санчес увери, че Испания ще подкрепи позиция, в която се призовава Китай да играе „конструктивна роля“ за слагането на край на войната, а Путин да изтегли войските си от Украйна и да се върне към международно признатите граници на Руската федерация.

Ще поиска и на страните, които поемат огромен бежански поток да бъдат отпуснати допълнителни финансови средства, като Молдова например, която е с население от 2 милиона и 600 хиляди души, а в нея има над 360 000 украински граждани.

Премиерът уточни, че Испания вече й помага като приема част от бежанците, които първоначално са потърсили убежище там. Според Педро Санчес трябва да се направи и нов анализ на всички възможности за възпрепятстване на военните действия на Русия от страна на Алианса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна