Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на финансите отрече да има връзка с фирма, оперираща в Русия

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Риши Сунак отрече да има връзки с многонационална фирма, в която неговата съпруга има дял и за която се твърди, че продължава да действа в Русия и по време на войната в Украйна.

Риши Сунак, който по-рано този месец призова британските фирми да се изтеглят от Русия, „за да нанесат икономическа болка на президента Путин“, каза, че няма нищо общо с компанията Infosys. Говорител на министъра уточни, че съпругата му Акшата Мурти няма роля при вземането на оперативни решения от компанията.

Съосновател на софтуеърния гигант Infosys през 1981 година е бащата на Акшата – Нараяна Мурти, индийски милиардер, напуснал компанията през 2014 година. Фирмата действа в много страни и има офис в Москва.

В последния годишен доклад наI nfosys се казва, че Акшата Мурти притежава 0,9% от акциите, което представлява стотици милиони пунда. Индия не последва Запада, включително Великобритания, в ограничаването на търговията с Русия чрез санкции след нахлуването в Украйна. 

От Infosys заявиха, че в Русия има само малък екип на компанията, който не е в активни бизнес отношения с местните руски предприемачи и че подкепя мира между Русия и Украйна.Infosys обаче е имала връзки в миналото с прословутата Alfa Bank, която сега е в списъка на санкционираните. През 2004 година Путин е посетил щаб-квартирата на Infosysв Бангалор, където лично е бил разведен от Нараяна Мурти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени