Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Гърция финализираха договора за три френски фрегати и шест бойни самолета

Никос Панайотопулос и Флоранс Парли подписват споразумения за закупуването на три модерни френски фрегати, както и шест допълнителни бойни самолета
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В присъствието на министрите на отбраната на Франция и Гърция вчера в Атина бяха подписани окончателните споразумения за закупуването на три модерни френски фрегати „Bellara“, както и шест допълнителни бойни самолета „Rafale“, информира БГНЕС.

От гръцка страна споразумението за фрегата е подписано от генералния директор на отбранителното оборудване и инвестициите на гръцкото министерство на отбраната, а от френска страна - от президента и главния изпълнителен директор на компанията „Naval“.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос каза, че поръчката "подчертава стратегическия характер на гръцко-френските отношения и пълната подкрепа на Франция за Гърция в лицето на предизвикателствата и заплахите".

Министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли каза, че „Франция се гордее, че допринася за укрепването на гръцката сигурност“ с три фрегати и шест допълнителни „Rafale“, в допълнение към вече поръчаните 18. Той допълни, че Гърция е голям приятел и съюзник на Франция, за което свидетелства присъствието ѝ на днешния военен парад в Атина по повод националния празник.

Според гръцките медии се очаква първите две фрегати да пристигнат в Гърция през 2025 г., а третата година по-късно.

Закупуването на три модерни френски фрегати е включено в Споразумението за установяване на стратегическо партньорство за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността между Франция и Гърция, което беше подписано през септември в Париж от министрите на външните работи и отбраната на двете страни в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна