Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън отива на 80 км от границата с Украйна, среща се с бежанци от войната

Джо Байдън участва вчера в срещата на върха на ЕС в Брюксел, преди днешното посещение в Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън ще се срещне с украински бежанци близо до полско-украинската граница. В рамките на визитата си в Полша той ще посети град Жешов, който е на по-малко от 80 км от границата с Украйна. Над два милиона души потърсиха убежище в Полша.

Около 20 хиляди души са успели да напуснат град Бориспол, който се намира близо до международното летище на Украйна, съобщи кметът Володимир Борисенко. Той призова и всички жители на околните села да се евакуират, за да улеснят украинската армия в борбата й с руските войски в района.

По данни на британското разузнаване украинската армия е успяла да си върне контрола над няколко града и защитни позиции на 35 км източно от столицата Киев.

Две ракети са ударили украинска военна база край град Днипро и има големи разрушения, съобщи губернаторът на областта.

Вицепремиерът Ирина Верешчук изрази надежда, че днес ще бъде отворен безопасен хуманитарен коридор от обсадения Мариупол. Цивилните ще могат да напускат града с частни автомобили.

Според властите в града около 300 са жертвите на въздушния удар, който разруши театъра на Мариупол.

Руски десантен кораб е бил разрушен, а още два плавателни съда са повредени в окупираното пристанище Бердянск, съобщиха от украинска страна.

Междувременно Русия и Украйна завършиха първата си официална размяна на пленници от началото на войната. Десет украински военни и 19 моряци са били разменени за 10 руски войници и 11 цивилни моряци, спасени от кораб, който потъна край Одеса.

В среднощно обръщение към Европейския съвет в Брюксел президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Европа, че е закъсняла с възпирането на руската инвазия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна