Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън пристигна в град Жешов в Югоизточна Полша

| обновено на 25.03.22 в 20:32
Самолетът на Джо Байдън кацна на летището до полския град Жешов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън кацна този следобед в град Жешов в Югоизточна Полша - на около 80 километра от границата с Украйна, съобщава Франс прес.

Байдън се срещна с американски войници, разположени в района на летището в град Жешов като част от защитата на НАТО на източния фланг на Алианса.

Американският президент се обърна към тях с думите:

"Вие сте в разгара на сблъсък между демокрациите и олигарсите. Светът няма да е същият не заради Украйна. Организационните структури няма да са същите след 10-15 години. Въпросът е кой ще надделее. Нашата демокрация ли ще надделее и ценностите, които споделяме? Или едноличната власт? Това е заложено на карта. Така че това, което вършите, е от значение."

В Полша Байдън беше информиран за хуманитарните действия в помощ на бягащите от руски атаки цивилни украинци и мерките, предприети в отговор на увеличаващия се поток бежанци от Украйна.

Предстоят му и разговори с неправителствени организации, които помагат на украински бежанци, бягащи от руската инвазия.

След посещението му в региона на Жешов, малко повече от месец след като Русия започна нападението си над Украйна, Байдън ще продължи към Варшава, където ще се срещне с полски лидери и ще посети център за прием на бежанци.

Той трябва да завърши визитата си утре, като се очаква тогава да произнесе и важна реч.

Полша е член на Европейския съюз и НАТО, приела милиони украинци, предложила финансова подкрепа на Украйна и изпратила оръжия, припомня агенция Франс прес.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че в момента в Полша има около 10 500 американски войници и повтори обещанието на Байдън да защитава "всеки сантиметър" от територията на НАТО.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна