Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР, БНТ и Народният театър „Заедно за Украйна“

Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър „Иван Вазов“ са организатори на благотворителния концерт в подкрепа на пострадалите във войната в Украйна. Концертът ще бъде в понеделник и е озаглавен „Заедно за Украйна“, провежда се под патронажа на президента Румен Радев.  

„Заедно за Украйна“ започва в 19.00 часа в Народния театър и ще бъде излъчен на живо по всички национални и регионални програми на националното радио, а на 3 април БНТ 1 ще го покаже от 21.00 часа. Събраните средства ще бъдат предоставени на Българския червен кръст. 

За инициативата – директорът на БНР Милен Митев: 

„Националното радио се опитва да подпомага различни каузи в подкрепа на бежанците от Украйна. Идеята е да направим концерт, за да популяризираме дарителските сметки на БЧК, да приканим представители на бизнеса, на властта, да дойдат на този концерт и да подпомогнат фондовете на БЧК, които набира за бежанците. БЧК не веднъж е помагала в подобни ситуации“.

Артистите от Народния театър Ана Пападопулу и Павел Иванов ще са водещи на „Заедно за Украйна“. В концерта ще участват и две украинки - едната е вече утвърдена оперна звезда, а другата – още студентка. На сцената ще излезе Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

Специален гост на събитието ще е Тамара Калинкина от Киевската национална опера. Калинкина, която вече е част от екипа на Държавна опера – Стара Загора, ще изпълни „Писмото“ на Татяна от „Евгений Онегин“ по стихове на Пушкин и музика на Чайковски. Солисти в концерта ще бъдат Елена Сиракова и кларинетистът Борислав Йоцов, гост ще е младата украинска певица Биляна Митева, студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Гост-диригент ще е Любомир Денев – син.

Програмата на благотворителния концерт „Заедно за Украйна“ ще предложи музика на Добри Христов, Александър Бръзицов, Вили Казасян, Ангел Заберски – син, Фабиан Андре, Уилбър Шванд.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна