Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън отложи среща с лидери на АСЕАН

Срещата бе планирана за понеделник и вторник в Белия дом във Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Насрочената за 28 и 29 март среща на американския президент Джо Байдън с 10 лидери от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е отложена за неопределено време, съобщи говорителят на Белия дом Джен Саки.

Във вторник поради невъзможност на всички лидери от Асоциацията на нациите да присъстват на уговорената още преди месец среща Джо Байдън ще приеме само  премиера на Сингапур Лий Сиен Лунг. Теми на разговорите са интересите на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион , веригите за доставки, морската сигурност и конфликтът Украйна - Русия.

Сингапур е едната от 10-те страни  членки на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, а останалите са Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Конфликтът  в Източна Европа спешно  накара САЩ да търсят съживяване на стари  съюзи и създаването на нови, в това число и в  Азиатско-Тихоокеанския регион, коментира изданието „Политико“. То добавя, че не е лесно външната политика на САЩ „да се преориентира от конфликтите на XX век в Европа и Близкия изток  към най-голямото глобално предизвикателство на този век - все по-агресивен Китай“.

През октомври Байдън проведе виртуална среща с лидерите на Асоциацията на нациите и  обяви  намерението  си да  създаде Индийско-Тихоокеанска икономическа рамка, която да задълбочи търговските и инвестиционните връзки на САЩ в региона. Поредно усилие на  Белия дом да се противопостави на  влиянието на Китай в Югоизточна Азия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна