Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис покани Зеленски да говори пред парламента на Гърция

Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис покани украинския президент Володимир Зеленски да говори пред парламента в Атина.

Поканата бе отправена по време на телефонен разговор между двамата държавници. Гръцките опозиционни партии приветстваха инициативата на Мицотакис за обръщение на Зеленски пред парламента.

В разговора, който се състоя по повод националния празник на Гърция, Украйна благодари на Гърция за хуманитарната помощ, както и за подкрепата.

Гърция е получила гаранции, че ще се осигурят коридори за изтегляне на етническите гърци от областта на град Мариупол, както и от Одеса.

Украинският външен министър Кулеба благодари на своя колега Дендиас за готовността ръководителят на гръцката дипломация да оглави следващата хуманитарна акция към град Мариупол.

Атина настоява за безопасен коридор за изтегляне на корабите под гръцки флаг от пристанища на Русия и Украйна и на 45 моряци от екипажите.

Ежедневно в Гърция пристигат бежанци от Украйна, а Атина е в готовност да поеме и част от украинците, които се намират на територията на Полша,съобщават от министерството по миграция.

По последни социологически проучвания 66% от гърците не са съгласни да се изпраща оръжие за Украйна, като 60% приемат наложените санкции срещу Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени