Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фекални води погубиха близо 20 тона риба в язовир „Засмяно“

| обновено на 26.03.22 в 16:39

Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно е причинено от изпускане на замърсени води от свинекомплекс в района.

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за изясняване на случая с голямо количество мъртва риба в язовира, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

На мястото незабавно е изпратен екип от разследващи от полицията във Варна, уведомени са регионалната инспекция по околната среда и водите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които участват в изясняването на случая. Назначени са множество експертизи.

По предварителни данни близо 20 тона е умрялата риба в язовира. Това е причинено от фекални води, изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово.

Свинекомплексът е стопанисван от фирмата „Агросип“, които са казали, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е причинило екологичната катастрофа.

Следващите дни предстои повишаване на температурата и ситуацията ще се усложни, съобщи Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

„Местният комплекс на Любен Каравелово изпуска замърсени води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата – б.р), което е най-големият абсурд, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има съдебен риск, тонове умряла риба... екологична катастрофа. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи“, каза той.

Очаква се в понеделник да дойдат екоинспектори от Басейнова дирекция в Плевен, тъй като този район е именно от там.

По брега на язовира наистина има изхвърлени тонове умряла риба. А това е любимо място на варненци и защитена екологична зона, която вече, уви, няма да може да се използва.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия