Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия

| обновено на 27.03.22 в 08:48
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След изявлението на американския президент Джо Байдън във Варшава, че руският президент Владимир Путин не може да остане повече на власт, от Белия дом последва уточнение. Подробности за събитията около Украйна.

Президентът каза, че на Путин не може да бъде позволено да упражнява власт над своите съседи или региона. Той не обсъждаше властта му в Русия или смяна на режима, се посочва в уточнението.

От полската столица Байдън произнесе вчера вечерта специална реч, след като се срещна с бежанци от Украйна. Там беше попитан от репортери какво мисли за руския президент Владимир Путин, след като вижда човешките страдания, причинени от войната. „Той е касапин“, отговори Байдън. В речта си той призова:

„Не се страхувайте! Диктатор, който е решен да възстанови една империя, никога няма да изтрие човешката любов към свободата. Украйна никога няма да бъде победена от Русия, защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак. За Бога, този човек не може да остане на власт!“.

Преди това думите на Байдън предизвикаха моментална реакция и от Кремъл. Говорителят Дмитрий Песков бе категоричен: „Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците“.

Междувременно Вашингтон обяви допълнителни 100 милиона долара помощ за Украйна за укрепване на охраната по границите и инвестиции в полицията. Средствата са за защитна екипировка, бронирани превозни средства, комуникационни технологии и медицински доставки.

Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска оръжия от държавите-членки на НАТО.

По данни на украинската армия Русия продължава атаките срещу гражданска и военна инфраструктура в обсадения град Мариупол, както и обстрела в предградия на Киев и директно срещу украинската столица. Вчера, малко преди речта на президента Байдън във Варшава, руските сили нанесоха няколко ракетни удара в Лвов, при които пострадаха петима души.

Ядрен обект в Харков отново е бил мишена на руски обстрел, като не е невъзможно да се направи оценка на щетите заради боевете.

В Киев постепенно възобновява дейността си частният бизнес. Отварят все повече хранителни магазини и кафенета, автосервизи, фризьорски салони. За първи път от началото на руските военни действия в Украйна нощта е преминала спокойно в Сумска област, съобщи губернаторът Дмитро Живицки.

Хиляди представители на руската общност в Прага участваха в антивоенно шествие, като развяваха украински знамена и носеха плакати срещу руското нашествие. Няколко активисти разляха червена боя на стълбите на руското посолство в чешката столица - символ на кръвта на загиналите.

Лондонският площад „Трафалгар“ се превърна в море от жълто и синьо след призива на украинския президент Володимир Зеленски за протести срещу кръвопролитията в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени