Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът "Заедно за Украйна" в Народния театър - на живо по всички програми на БНР

| обновено на 28.03.22 в 19:05

В 19.00 часа в Народния театър "Иван Вазов" започна благотворителен концерт в подкрепа на пострадалите във войната в Украйна.

Целта е да се подкрепят пострадалите от войната, като концертът ще бъде излъчен на живо по всички национални и регионални програми на Националното радио.

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър са организатори на концерта "Заедно за Украйна", който се излъчва на живо по всички национални и регионални програми на БНР

Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Събраните средства ще бъдат предоставени на БЧК.

Освен прякото излъчване в ефира на всички програми на БНР, концертът може да се гледа и по БНТ1 на 3 април от 21.00 ч.

Всеки, който иска, може да дари средства и чрез изпращане на смс на кратък номер 1466 - на стойност 1 лев.

Събраните средства ще бъдат предоставени на Българския червен кръст, съобщи директорът на БНР Милен Митев:

"По този начин ще се опитаме да популяризираме дарителските сметки на Българския червен кръст, а и да приканим различни представители както на бизнеса, така и на властта да дойдат на този концерт и да бъдат дарители, да подпомогнат фондовете, които БЧК набира в помощ на бежанците от Украйна. Важна е каузата, важен е резултатът - да помогнем за набирането на повече средства".

Артистите от Народния театър Ана Пападопуло и Павел Иванов са водещи на концерта. На сцената ще излезат Биг-бендът на БНР и Смесеният хор на Радиото с диригент Любомира Александрова:

"Произведението е на Дюк Елинктън "Сакрални концерти". Интересното в това произведение е, че обединяващо в него е сюитата "Свобода", в която самото произведение открито декларира стремежа на хората към свобода, към обич, към благодарност".


Специален гост на събитието е Тамара Калинкина от Киевската национална опера. Калинкина, която вече е част от екипа на Старозагорската опера, ще изпълни "Писмото" на Татяна от "Евгений Онегин" по стихове на Пушкин и музика на Чайковски. Солисти в концерта ще бъдат и Алена Сиракова и кларинетистът Борислав Йоцов. Гост ще е младата украинска певица Биляна Митева, студентка в Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров".

Програмата на благотворителния концерт "Заедно за Украйна" предлага музика на Добри Христов, Вили Казасян, Ангел Заберски-син, Фабиан Андре, Уилбърт Швант.

„Чест е за мен да бъда част от този благотворителен концерт. Много се радвам, че мога да изпълнявам песни, които могат да докоснат хората и да помогнат в тази ситуация“, каза пред БНР бесарабската българка Биляна Митева, която ще участва в концерта. Митева учи поп и джаз пеене в Националната музикална академия и е в България от октомври.



Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна