Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Пушкарова: Конвенцията за правата на човека поставя стена и Русия е от другата страна

Ива Пушкарова
Снимка: Личен архив

„Европейската конвенция за правата на човека е универсално овластяване на човека да отстоява себе си срещу държавната власт. Това наричаме свобода. Съществува драматична разлика между това да живееш в свят, в който законът е на твоя страна срещу държавата и в свят, в който властта използва закона срещу теб.“ Това коментира пред БНР специалистът по наказателно право доц. д-р Ива Пушкарова след като Русия напусна Съвета на Европа.

Възможно е в държава член по Конвенцията да има нарушения по нея, но обществата стават все по-чувствителни и по-слабо толерантни към такива нарушения, смята Ива Пушкарова.

Макар Русия да беше най-съдената държава в Европейския съд по правата на човека, Конвенцията поддържаше един топъл вятър на промяната там, отбеляза тя в предаването „Преди всички“.

Оттеглянето от конвенцията според юриста е „приготовление към нови международни престъпления с териториален обхват без ограничения“ и заличава понятието „човешки права“ на територията, на която документът не действа.

„Това оттегляне показва, че войната не е с Украйна или не е само с Украйна. Войната е с всички, които мислят различно, с целия свободен свят и войната е само началото“, коментира Ива Пушкарова.

По думите ѝ „Конвенцията поставя стена и Русия в момента е от другата страна“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна