Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална стачка в Индия, очаква се да участват 200 млн. души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Индия днес започна двудневна общонационална стачка по призива на няколко големи синдикални асоциации. Амарджит Каур, генерален секретар на Общоиндийския конгрес на профсъюзите, заяви пред репортери, че се очаква в акцията да се включат около 200 милиона души.

"Очакваме по време на стачката на 28 и 29 март над 200 милиона работници да участват в масовата мобилизация в цялата страна, за да протестират срещу политиките на правителството", цитира думите му информационната агенция Press Trust of India.

Стачката може да засегне пощенските услуги, обществения транспорт, телекомуникациите, енергетиката, петролната и металургичната промишленост. Синдикатите на банковите служители също заявиха, че ще подкрепят стачката.

Исканията на синдикатите включват отказ от приватизация на редица държавни предприятия, увеличаване на заплатите, "справедливо разпределение" на доходите, равни права за работещите по договор и редица други.

Профсъюзите призовават гражданите да се отнасят с разбиране към ограниченията, предизвикани от стачката, и посочват, че в понеделник и вторник може да има смущения в транспорта и услугите на банкоматите в страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна