Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима бивши министри на отбраната поискаха България да окаже военна подкрепа за Украйна

| обновено на 28.03.22 в 17:51
Снимка: БГНЕС

България трябва спешно да помогне за отбраната на Украйна, заявяват в декларация-призив шестима бивши министри на отбраната.

Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Николай Ненчев отбелязват, че в тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от Европейския съюз и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна. И че това нанася щети на авторитета на страната ни.

"Защо именно България, за разлика от всички останали съюзници би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?", питат бившите министри на отбраната и посочват, че "неутралитетът" към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни.

Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Николай Ненчев призовават Народното събрание да предприеме необходимите стъпки за даване на мандат на правителството да се включи в общите европейски усилия за укрепване на отбраната на Украйна.

Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на българската армия, без да е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения. На предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на нашите въоръжени сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна