Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска от ЕС допълнителни 20 млн. евро за приемния бежански център край Никозия

Бежански лагер в Кипър, 23 юни 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър иска от ЕС допълнително финансиране от 20 млн. евро за разширяване и модернизиране на приемния бежански център, съобщи вътрешният министър Никос Нурис. Той обсъжда изпълнението на Меморандума за разбирателство по въпросите на миграцията между Кипър и Европейската комисия на срещи днес и утре в Брюксел, като отново призовава за европейска намеса за справяне със засиления поток от незаконни мигранти от Турция към острова.

В приемния бежански център близо до Никозия в момента са настанени 3000 мигранти, което далеч надхвърля капацитета му от 800 души, посочи вътрешният министър Никос Нурис.

„Със съществуващата инфраструктура е абсолютно невъзможно да се справим с огромното бреме”, заяви той.

В същото време Кипър предприема мерки за намаляване на незаконните преминавания през демаркационната „зелена линия”, които сега са по над 100 всяка нощ, уточни министър Нурис.

През август се очаква да започне инсталирането на система за наблюдение на незаконно влизащите от северната част на острова през буферната зона, заедно със създаването на специален орган или оперативна група за контрол върху района.

Предстои и вторият етап от поставянето на телена ограда на критичните участъци по протежение на „зелената линия”.

Акцент в срещите в Брюксел е и писмото, което правителството изпрати до Европейската комисия с документи за маршрута на над 300 незаконно влезли в страната, които доказват как Турция използва мигрантите като „инструмент за натиск” върху Кипър.

От началото на годината досега Кипър е върнал в страните им 680 незаконни мигранти при посрещнати около 5000.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна