Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с пълни отбори при мъжете за европейското и световното по гимнастика

България ще заяви пълни отбори при мъжете за европейското и за световното първенство по спортна гимнастика, това съобщи специално за БНР президентът на федерацията Красимир Дунев.

Олимпийският шампион на висилка от Игрите в Атланта през 1996 година уточни, че шампионата на планетата е първа квалификация за олимпийските игри в Париж през 2024 година.


Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров

„На европейското първенство през август ще участваме и с пълен отбор младежи. Целта ни е във всички състезания да се представим добре. Разбира се сред основните ни цели тази година ще е и световната купа във Варна. Днес звънях в международната федерация за да разбера броя на дефинитивните заявки. Срокът за тях изтече на 26 март. В първоначалните заявки 39 държави бяха регистрирали свои представители. За световната купа във Варна ще участваме с шестима мъже. Имаме право да пуснем по двама гимнастици на уред, за това трябва да изберем най-добрите на всеки уред“, допълни Дунев.

Днес Христос Маринов, Теодор Трифонов и Валентина Георгиева заминаха за участие на световната купа в Баку (Азербайджан).

„Това им е първото международно състезание за тази година. Конкуренцията ще е силна – по над 60 състезатели на уред. Христос Маринов е заявен само на халки. Теодор Трифонов е вписан на 6 уреда, но най-вероятно ще пропусне прескока, защото няма втори силен такъв. Валентина ще играе три уреда, без смесена успоредка“, поясни президентът на централата.

Димитър Димитров

„Ние не сме спирали подготовка от януари. Сега, когато се приберат от Баку, лагера продължава, като в него ще се включат и младежите. Дейвид Хъдълстоун вече е добре. Ще се подготви за световната купа във Варна. Димитър Димитров също се възстановява. Тази година той ще играе 6 уреда за да помогне на отбора за световното. Йордан Александров ще се прибере в България след две седмици и също ще започне подготовка“, завърши Красимир Дунев.

ПРОГРАМА НА СВЕТОВНАТА КУПА:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна