Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландска депутатка беше оправдана след обвинения за реч на омразата спрямо хомосексуалистите

Пайви Расанен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландски съд призна днес за невиновна депутатка от християндемократическата партия след процес за реч на омразата заради нейни текстове и публикации в социалните мрежи, в които тя осъжда хомосексуализма, цитирайки Свещеното писание, предава АФП.

Пайви Расанен, бивш министър на вътрешните работи и лидер на християндемократите, заяви, че решението да я освободи по четирите обвинения в подстрекателство срещу малцинствена група е било очаквано.

"Щях да бъда шокирана, ако присъдата беше друга", каза тя пред репортери.

Депутатът благодари на "Бога и на всички, които ни подкрепиха", като се позова на широкото международно внимание, което делото привлече, особено сред християнските групи, които го определиха като борба за свободата на религията.

Расанен отричаше четирите обвинения, които се отнасяха до брошура от 2004 г., радиоинтервю от 2019 г. и поредица от коментари в социалните медии за еднополовите връзки.

Тя описа хомосексуалността като "психосексуално разстройство на развитието" и нарече хомосексуалните хора "дисфункционални".

В туит от юни 2019 г. дългогодишният депутат разкритикува Финландската лутеранска църква за партньорството ѝ с проведения прайд, като обвини организацията, че "издига срама и греха в обект на гордост".

Постът беше придружен от снимка на пасаж от Новия завет, който описва хомосексуалните действия като "срамни" и "противоестествени".

Решението на Хелзинкския окръжен съд установи, че макар коментарите на Расанен да са "обидни", те не нарушават границите на свободата на словото и не могат да бъдат квалифицирани като "способни да предизвикат презрение, нетърпимост и дори омраза към хомосексуалистите", както твърди прокуратурата.

Епископ Юхана Похьола, срещу когото бяха повдигнати обвинения за публикуване на текстове на Расанен в църковен уебсайт, също беше оправдан с решението.

Когато беше министър на вътрешните работи между 2011 и 2015 г., Расанен гласува в парламента действащите закони за подстрекателство.

"Никога не ми е хрумвало, че моите собствени писания един ден могат да бъдат незаконни", каза тя при откриването на процеса през януари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна