Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна, реши НС на първо четене

| обновено на 31.03.22 в 12:05
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в закона за здравното осигуряване, с които се предвижда държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна.

Депутатите от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП, и Демократична България гласуваха „за“, партия „Възраждане“ беше против, ДПС се въздържаха, а ГЕРБ гласува смесено.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева. Предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства.

Партия „Възраждане“ определи мярката като дискриминационна спрямо българските граждани. Елена Гунчева заяви:

„Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“.

Елин Димитров от „Продължаваме промяната“ заяви, че от 133 хиляди украинци влезли у нас, едва 19 000 са регистрирани за убежище:

„Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“.

Споровете бяха и за това откъде ще се вземат парите за социалната мярка.

ГЕРБ упрекваха, че пари няма. Костадин Ангелов:

„Няма да лъжем хората, че ще им помогнем. А трябва да кажем: Даваме ви 100 милиона, вземаме ги оттук и по този начин ще ви помогнем“.

Георги Михайлов от БСП призова:

„Усукваме този въпрос тука, това е непростимо, недостойно за българския парламент. Призовавам ви да гласуваме „за“.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ каза:

„Пари има и пари няма да бъдат взети от джоба на българските граждани“.

Очаква се Народното събрание да обсъди по-късно днес на първо четене и промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, пояснява водещият вносител и председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“:

„Тази възможност ни дава като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна