Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще увеличи квотите за износ на азотни и комплексни торове

Торове
Снимка: Алами, Ройтерс

Русия планира да увеличи експортните си квоти за азотни и комплексни торове, се казва в изявление на руското министерство на икономиката в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Русия е основен производител на калиеви, фосфатни и азотосъдържащи торове, които са ключови хранителни вещества за културите и почвата. Тя произвежда повече от 50 милиона тона годишно от тях, което представлява 13% от общото количество в света, като ги изнася главно за Азия и Латинска Америка.

През ноември 2021 г. Москва реши да ограничи износа на азотни торове и сложни азотосъдържащи торове за периода от 1 декември до 31 май, за да помогне за ограничаване на по-нататъшното увеличение на цените на храните на фона на по-високите цени на газа.

Според икономическото министерство, квотите ще бъдат увеличени с 231 000 тона за азотни торове и с 466 000 тона за комплексни торове. Предишната квота за износ на руски азотни торове беше 5,9 милиона тона, а тази за сложни азотосъдържащи торове беше 5,35 милиона тона.

Мярката ще спомогне за увеличаване на износа на тези продукти и в същото време ще осигури достатъчно количество хранителни вещества за културите за местните фермери, се добавя в съобщението на руското министерство на икономиката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна