Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Павликени срещу завод във Върбовка

Снимка: Здравка Маслянкова

Много жители на Павликени и на околните общини от Великотърновска и Габровска област проведоха протестен митинг тази вечер пред Община Павликени и за пореден път не подкрепиха в село Върбовка да бъде построен завод за 420 милиона евро за каменна вата, в който ще се изгарят битови отпадъци.

Протестът е пореден срещу инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански за завод в село Върбовка. Събрани са протестни подписки в няколко общини, посочи адвокат Димитър Палов от инициативния комитет:


„Над 10 хиляди са събраните подписи, хората определено не искат случването на въпросната инвестиция“. 

Протестиращите са притеснени за здравето и екологията, защото в завода за каменна вата като енергоизточник ще се използва изгаряното на близо 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови отпадъци: 

„Против изграждането на инсталация с такъв мащаб за изгаряне набоклук, защотосмятам, че е много вредно за дългосрочен план“. 

„Искаме да си запазим въздуха, водата и всичко да е чисто. Не вярваме на инвеститорите, защото им знаем биографията“.


Общинският съвет на Павликени гласува на сесията си по време на протеста решение, с което задължава кметовете на Павликени и на село Върбовка да гласуват против инвестицията на предстоящия Експертен екологичен съвет. Кметът на Павликени Емануил Манолов заяви: 

„Ще участвам лично, заявил съм го и няма да подкрепя доклада за оценка въздействието върху околната среда“. 

Очаква се в края на април-началото на май директорът на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново Мая Радева за втори път да свика Експертния екологичен съвет за завода в село Върбовка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна