Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: САЩ ще освобождават по 1 млн. барела петрол на ден от резервите си през следващите 6 месеца

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че САЩ ще освобождават по един милион барела на ден от стратегическите си петролни резерви през следващите шест месеца.

Tой определи този ход като "най-голямото освобождаване на петролни запаси в историята“ и призова другите страни да се присъединят към усилията.

Говорейки пред репортери в Белия дом, Байдън отбеляза, че партньорите на Вашингтон могат да освободят между 30 и 50 милиона барела на ден, като призова броят да бъде възможно най-висок, за да повлияе допълнително на цените на бензина.

Според президента на САЩ цените на бензина в страната могат да спаднат с между 0,10 и 0,35 долара за галон в резултат на последното освобождаване на петрол от държавния стратегически резерв. Той обаче предупреди, че конкретните ефекти от новата мярка върху цените на бензина са "неизвестни".

Байдън да каже още, че производството на петрол в САЩ в момента "се очаква да се увеличи с 1 милион барела на ден през тази година и с близо 700 000 барела на ден през следващата година“.

Байдън ще се опита да накара всички американски петролни компании да увеличат производството с политиката "използвайте го или го загубите" в опит да се справят с "покачването на цените на Путин".

Джо Байдън подчерта, че ще призове Конгреса да накара компаниите да плащат такси за "неизползвани лизингови договори" и "неизползвани петролни кладенци". Той критикува компаниите, които използват настоящата ситуация на петролния пазар, за да увеличат печалбите за инвеститорите, вместо да инвестират в увеличаване на производството с цел да осигурят облекчение на клиентите.

Освен това той призова Конгресът да приеме плана си за ускоряване на прехода към чиста, произведена в САЩ енергия, както и да подпише директива за гарантиране на производството в Съединените щати на ключови суровини и материали, необходими за този прехода, според представеното предварително от Белия дом предстоящо изявление на Джо Байдън.

Президентът на САЩ също така обяви, че ще използва Закона за отбранителното производство за изграждане на батерии за електрически превозни средства и по този начин ще сложи край на дългосрочната зависимост от Китай "за внос на захранването на бъдещето".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени