Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петролните цени с 5% в очакване САЩ да освободи огромно количество от стратегическите си резерви

САЩ вероятно ще освободят по 1 млн. барела на ден или до общо 180 млн. барела за следващите 6 месеца

Петролните фючърси поевтиняват с близо 5% по време на търговията в четвъртък след медийни информации, че Съединените щати обмислят освобождаването на до 180 милиона барела от техните стратегически петролен резерв, което би било най-голямото количество в почти 50-годишната история от създаването на тези резерви.

Президентът Джо Байдън се готви да разпореди освобождаването на до 1 милион барела петрол на ден от националния стратегически петролен резерв в опит да контролира енергийните цени, които скочиха, след като САЩ и техните съюзници наложиха сериозни санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, съобщават източници на агенция MarketWatch, запознати с решението.

Официалното съобщение за подобен ход може да бъде факт още днес, след като от Белият дом заявиха, че Байдън планира да направи обръщение относно планове на неговата администрация да се бори с покачващите се цени на бензина. Продължителността на освобождаването на част от стратегическите петролни резерви не е окончателна, но може да продължи няколко месеца (вероятно шест месеца), посочват източници на редица световни медии.


Графика на американския лек суров петрол WTI (в долари за барел)


"Ако се окаже, че подобна интервенция би била в толкова голям размер, това със сигурност ще помогне до известна степен за запълване на недостига на петролните пазари, но не и на целия“, отбеляза за Ройтерс Уорън Патерсън, шеф на отдела за суровинна стратегия на банката ING, визирайки посочената сума от 180 милиона барела. "Друг ключов въпрос е дали това действие ще бъде част от по-широко координирани мерки", допълни той.

Новината доведе до първоначално рязко поевтиняване с близо 5% на петрола на световните стокови борси в началото на търговията в четвъртък.

Последва ограничаване на част от цените загуби, като към 09.00 часа българско време фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 3,7% към 107,30 долара за барел, след като за кратко след новината беше ударено часово дъно около 105,10 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват с 5% към 102,50 долара за барел, след като по-рано през деня достигнаха ценово дъно около 100,50 долара за барел.


Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Междувременно страните членки на Международната енергийна агенция (МЕА) трябва да се срещнат в петък по обяд, за да вземат решение за съвместно освобождаване на петрол от техните стратегически резерви, заяви в четвъртък говорител на министъра на енергетиката на Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Новината за потенциалното освобождаване на петрол от САЩ засенчва срещата, насрочена за по-късно в четвъртък между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, начело с русия, известни като формата "ОПЕК +". Очаква се "ОПЕК +" да продължи да се придържа към споразумението си за постепенно увеличаване на производството на петрол с нови 400 хиляди барела на ден през месец май.

В началото на март администрацията на Байдън заяви, че ще продаде 30 милиона барела от стратегическите резерви като част от глобалното освобождаване на 60 милиона барела за постигне на по-ниски цени на световните петролни пазари.

Съобщението идва, след като търговските запаси на петрол в САЩ спаднаха през последната седмица до 25 март с 3,4 милиона барела, надминавайки прогнозите за спад с около 1 милион барела.

В същото време обаче беше отчетно намалено търсене на бензин и петролни дестилати, тъй като производството в САЩ нарасна със 100 000 барела на ден до 11,7 милиона барела на ден след свиване до 11,6 милиона барела на ден към началото на февруари.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени