Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка сред отличените с „Грами“

Пенка Кунева
Снимка: личен архив

Българската композиторка Пенка Кунева стана част от носителите на най-престижната музикална награда "Грами" с участието си в албума “Жени воини: Гласовете на промяната”. Албумът спечели в категорията “Класическа колекция”. Кунева работи в Холивуд като композитор и оркестратор повече от 20 години. Преди първото представяне на албума като концерт композиторката разказа за БНР:

“Моите части са за стендинг вокс. Музиката ми е драматична, тонална, наистина звучи класически, но има много модерно влияние. Филмова музика, която разказва истории“.


Пенка Кунева е един от композиторите в албума „Жени воини: Гласовете на промяната“, в който са представени истории на жени борещи се равни права.

Във фокуса е делото на десетки познати имена като Мая Анджелу, съдията от американския Върховен съд Рут Бейдър Гинсбърг, активистът за запазване на околната среда Грета Тунберг и борещата се за образование за жените  Малала Юсуфзай. 

Компилацията е записана на живо в Рига през 2020-а. „Жени воини: Гласовете на промяната“ е част от мултимедиен концерт. Кунева е композитор седем от частите в албума – едната е за движението "Ме Too" - срещу сексуалното посегателство срещу жени. Тя е композирала и частта за епидемията от СПИН през 80-те, когато първоначално жените са били пренебрегвани, защото властите са приемали, че с ХИВ може да се заразят само гей мъже. 

Кунева е познато име в Холивуд. Тя е композирала музика за филми като "Принцът на Персия", "Мумията" и "Трансформърс".  Композирана от нея музика озвучава и изложбата „Герои и легенди“ в Космическия център Кенеди. 

„Жени воини: Гласовете на промяната“ е създаден по идеята Ейми Андерсън, която заедно Марк Матсън и Лолита Ритманис като продуцент на албума получи наградата "Грами" в неделя. При получаването Андерсън определи композиторите в проекта като „отбор-мечта.“ 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени