Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Станчев:

Украйна ще бъде началото на новата история на ХХI век

Проф. Михаил Станчев
Снимка: Мария Илиева

Светът пропусна предупредителните червени лампички, които можеха да ни накарат да вземем мерки и да не се стигне до войната в Украйна. Още през 2008 г. Путин заяви, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа грешка. Влизането на руските военни части в Грузия беше началото на голяма инвазия, с която Путин иска да постави бившите съветски републики под влиянието на Москва. Крим през 2014 г. го потвърди.

Това коментира пред Радио София проф. Михаил Станчев.

Той е завеждащ катедра по нова и най-нова история в Историческия факултет на Харковския национален университет „Василий Каразин“. Прeди броени дни избяга от войната в Украйна и потърси убежище в своята прародина - България.

Пред студенти и преподаватели от департамент „Политически науки“ на Нов български университет (НБУ) той разказа от първо лице за военните действия в Харков и Украйна, за пътя си до България с една раница на гърба.

Според проф. Станчев, ако Путин беше успял със светкавично завземане на Киев, след това е щял „да се закрепи по бреговете на Днепър, включвайки и Николаевска и Одеска област с цел присъединяването и на Приднестровието. И нямаше да спрат, под въпрос щеше да бъде Молдова.
Путин ще продължава, докато не го спрат.“

Сред факторите, които объркват плановете на Русия, е недостигът на ресурси. Воденето на преговори дава тактическа възможност за време, в което да се прегрупират или предислоцират военни части.

Втори фактор – Путин има техника, но войниците не искат да воюват, някои се предават.

„Бях скептичен по отношение на санкциите, но финансовата система на Русия се срути.
Членството в ЕС осигурява сигурност – икономическа и политическа. И да иска, Украйна не може да влезе в НАТО толкова лесно и бързо. Колкото до възобновяване на ядрената програма на Украйна – това няма да позволи нито САЩ, нито НАТО, нито Русия, отбеляза още проф. Станчев.

Той подчерта, че в ХХI век такова поведение е недопустимо и Русия трябва да се почувства строго изолирана, да разбере, че никой не иска да има работа с нея.

„Може би Украйна ще бъде началото на новата история на ХХI век, която ще преобърне целия свят във връзка с руската агресия“, подчерта проф. Станчев.

Също така той разказа, че от 28 март всички висши училища в Украйна, които могат, са възобновили учебния процес онлайн. В момента неговите студенти се включват от различни страни – най-много са в Полша, но има и в Чехи, Германия, Унгария, Турция. Негови аспиранти са дошли в България – да продължат изследователската си дейност.

Чуйте целия разговор.

  • Проф. Михаил Станчев в роден в Казахстан през 1953 г. в семейство на бесарабски българи, интернирани по сталинско време. Завършва Историческия факултет на Харковския държавен университет. През 1982 г. защитава малък докторат, специализира в Софийския университет (1988/1989 г.) От 1991 г. е завеждащ международен отдел на кметството в Харков. Временно управляващ и съветник в Посолството на Украйна в България (1998-2001). Началник отдел за Югоизточна Европа в МВнР на Украйна (2001–2002) и началник Дирекция "Международна дейност и европейска интеграция" в Харковската областна администрация. От 2012 г. завежда катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския национален университет "В.Н. Каразин". Има 15 монографии и над 200 научни труда по българистика. Проф. Михаил Станчев е основател и почетен председател на българското дружество „Марин Дринов“ в Харковския университет и основател и научен ръководител на Център за българистични и балканистични изследвания.
    Издателството на НБУ планира да публикува за първи път на българския пазар книгата на проф. Михаил Станчев и руския историк Юрий Фелщински – „Третата световна война: Битката за Украйна“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!