Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарната се модернизира с техника и софтуер за 6 млн. лева

Снимка: Радио Шумен

Пожарната е готова за по-бърза реакция при произшествия. С нов софтуер и комуникационна техника на стойност над 6 милиона лева от фонд "Вътрешна сигурност" към МВР сигналите за инциденти ще се обработват своевременно.

За близо шест години основното нововъведение вече работи - новата софтуерна интегрирана информационна система за координация и управление на силите и средствата на пожарната служба, която възможно най-оптимално разпределя сигналите и спомага за координацията между екипите. Това със сигурност ще спомогне за по-бързата реакция на пожарникарите, каза комисар Красимир Шотаров - директор на дирекция "Оперативни дейности": "Да стигнем максимално бързо до ниво ...служба, получавайки сигнала, реагирайки своевременно да могат да стигнат по най-бързия начин до самото произшествие".

Модернизира се и системата за радиовръзка "Тетра". Предстои в бъдеще и по други проекти всеки пожарен автомобил да бъде оборудван с таблет, на който в реално време да излизат данните за произшествия.

Инспектор Красимир Николов за новата система: "Това е една много полезна база данни, която ще ни позволява много бързо да филтрираме и сортираме информацията за конкретно звено, колко хора са с дадена кръвна група, не дай си, Боже, да ни трябва тази справка, колко хора знаят чужди езици или колко хора са минали курс за работа с моторни триони".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна