Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Дания гонят руски дипломати

| обновено на 05.04.22 в 12:03
Снимка: архив

Министерството на външните работи на Дания реши да изгони 15 руски дипломати от страната, съобщи "Ройтерс".

След оповестяване на новината Русия обеща отговор.

Италианският вестник “Кориере де ла Сера“, позовавайки се на свои източници, съобщи от своя страна, че властите в страната възнамеряват днес да обявят експулсирането на няколко десетки руски дипломати, след като подобни стъпки предприеха Франция, Германия и други европейски държави.

Според вестника списъкът на руските дипломати, които ще бъдат експулсирани, е бил изготвен предишния ден, а решението е било взето по време на контактите на италианското външно министерство и ръководството на италианския министерски съвет с Берлин и Париж.

Италианският премиер Марио Драги го е обсъдил със секретаря на Министерския съвет Франко Габриели, който отговаря за въпросите на държавната сигурност в републиката, пише вестникът.

"Всички дипломати на Москва, които работят в Италия и ще бъдат експулсирани, ще бъдат обявени за персона нон грата", пише вестникът и твърди, че италианските власти смятат, че тези дипломати са свързани с руските специални служби.

Междувременно посланикът на Русия във Франция Алексей Мешков беше привикан във френското външно министерство днес. Това съобщи телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник от Министерството на външните работи.

Според телевизионния канал привикването на ръководителя на мисията във френското външно министерство е свързано с решението за експулсиране на част от служителите ѝ.

В понеделник вечерта френското външно министерство съобщи, че възнамерява да експулсира група дипломати от страната. По данни на канала в руското посолство работят 35 души. Руското външно министерство вече обяви, че ще отговори на този демарш на френската страна. По-рано в понеделник руският посланик в Берлин беше извикан в германското външно министерство, където му беше съобщено, че 40 членове на руската дипломатическа мисия са били експулсирани.

На 29 март редица европейски държави, сред които Белгия, Нидерландия и Ирландия, обявиха, че експулсират руски дипломати на фона на специалната военна операция на Русия в Украйна. Така Белгия ще напуснат 21 руски дипломати, Нидерландия - 17, а Ирландия - четирима. По-рано редица други държави - членки на Европейския съюз, сред които Литва, Латвия, Естония, България, Полша, Словакия и Чехия, също поискаха руски дипломати да напуснат приемащите ги страни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна