Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия гони 17 руски дипломати за шпионаж, Ирландия - 4, Белгия - 21

| обновено на 29.03.22 в 17:58
Снимка: Pixabay

Нидерландия експулсира 17 руски дипломати, които са действали "под прикритие" като служители на разузнаването, съобщи днес нидерландското външно министерство, цитирано от АФП.

"Днес посланикът на Русия в Нидерландия беше извикан в Министерството на външните работи" и информиран за експулсирането, се казва в изявление на нидерландското министерство на външните работи в Хага.

"Причината е, че има информация... показваща, че въпросните лица, акредитирани като дипломати, действат под прикритие като офицери от разузнаването", се казва в съобщението.

Същевременно ластите в Ирландия уведомиха днес посланика на Руската федерация в Дъблин, че експулсират четирима руски дипломати. Белгия заяви също, че експулсира 21 руски дипломати за шпионаж.

Преди дни България също обяви десет руски дипломати за персона нон грата.

Латвия, Естония и Литва също изгониха общо 10 руски дипломати. 4-ма бяха експулсирани в Литва, в Латвия и Естония са изгонили по трима дипломати.

Република Северна Македония обяви за персона нон грата петима дипломати от посолството на Русия в Скопие като за мотив беше посочено "дейности, несъответстващи с Виенската конвенция за дипломатическите отношения" - дипломатическата формулировка, с която се избягва думата "шпионаж".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна