Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия „Възраждане“ иска оставка на правителството с протест пред парламента

| обновено на 06.04.22 в 13:21
Снимка: Ани Петрова

Пред Народното събрание продължава организираната от партия "Възраждане" протестна демонстрация срещу евентуално оказване на българска военна помощ на Украйна.

Движението по булеварда пред парламента е блокирано Протестиращите са стотици. Голяма част от тях са пристигнали с автобуси и твърдят, че са се самоорганизирали.

Сред тях има и по-агресивно настроени граждани.

Демонстрацията преминава при изключително засилено полицейско присъствие.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за оставка на правителството и заяви категорично, че "Възраждане" няма да допусне България да бъде замесена в конфликта между Русия и Украйна.

Осъдено беше от страна на протестиращите и предложението на "Демократична България" руският посланик у нас да бъде обявен за персона нон грата.

Костадинов добави още, че ако българското правителство иска да гласува оказване на военна помощ за Украйна, "Възраждане" категорично ще се противопостави и допълни, че няма да спира министрите да се запишат като доброволци в украинската армия, но няма категорично да допусне това да се случи в българската държава.

Той беше бурно аплодиран от хората.

Националистите заявяват, че за 100 дни кабинетът на Кирил Петков е показал, че обслужва чужди интереси и е спечелил само недоверие.

С протестните действия „Възраждане“ изразява категорична позиция, че България няма място във военния конфликт между Русия и Украйна и не трябва да предоставя военна помощ на украинската страна.

Снимка: БГНЕС

„Ние няма да се примирим с това, няма да го допуснем. Нека никой да не си мисли, че ще вкара нашата държава в конфликт току така. По-скоро ще падне правителството и ще го свалим с всички възможни средства, отколкото да допуснем това нещо“, заяви по-рано лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

"Американските петоколонници от "Демократична България" настояваха за няколко неща: България категорично да се намеси в конфликта, изпращайки военна и всяческа друга помощ и настояха България да покаже своята решимост да се включи по този начин във военния конфликт, като изгони и руския посланик от България. Днес тук сме хиляди и ще продължим да бъдем тук, до момента, в който кажем ясно и категорично: България не е НАТО. България има нужда от възраждане, от свобода и от независимост, за да продължи да съществува като държава".
„България няма да участва в този конфликт по никакъв начин и ако правителството иска нещо друго да направи, нека да знае от сега с категоричност - то работи срещу българския национален интерес“, добави Костадин Костадинов и уточни, че протестът няма да е еднократен.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна