Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Затвориха църквата в с. Манастир след силното земетресение

11
Църква "Света Петка", с. Манастир
Снимка: кметство Манастир

Сериозни щети нанесе земетресението от 4 април тази година на църквата „Света Петка” в провадийското село Манастир, каза за Радио Варна кметът на селото Николай Стоянов.  Храмът „Света Петка” е строен и осветен през 1885 година, досега са правени само частични ремонти. За Великденските празници ще остане заключен, защото според експерти е опасно влизането в него, а местните жители се притесняват, че ще останат без църква, защото няма откъде да се вземат пари за ремонт.

При последното преброяване на населението стана ясно, че в момента в село Манастир живеят около 450 души, но повечето често са зад граница, за да изкарват прехраната си, разказа кметът Николай Стоянов. Преобладаващо е българското население, следвано от жители от турски произход, роми, а отскоро и копанари. Хората са свикнали да ходят на църква, особено по празници, когато от Провадия идва свещник, споделя Стоянов. Сега Църковното настоятелство се събира, за да реши какво ще прави оттук нататък – надяват се на финансова подкрепа от Варненската митрополия и община Провадия, но опасенията са, че ще трябват много пари.

Сред пострадалите от земетресението са и 6 къщи на местни жители, с напукани стени и мазилки, каза още кметът на Манастир. Собствениците са подали опис на щетите до община Провадия, но дали ще получат финансова помощ и каква, кметът не можа да каже. Щети има и по още една сграда, която е пристройка към кметството.

Иначе в селото има още един проблем, който мъчи хората от години – 300-метров пътен участък от главния път, който при последния ремонт по проект преди няколко години е останал недовършен. Досега това беше най-големият ни проблем, защото редовно жителите на селото чупят колите си, когато преминават по него, потърпевши са и всички, които  минават по същия път, който свързва Провадия през Манастир с Девня и Варна, коментира Стоянов.

Проблем от години е и липсата на обхват на трите мобилни оператори в централната част на селото. Налага са местните жители да отиват в единия от двата края на населеното място, за да говорят по телефона или да ползват мобилните данни на личните си апарати, обясни Стоянов. Многократно е информирал за този проблем, но без резултат досега.

Навремето в селото е имало основно училище, но преди няколко години сградата е продадена, а след това съборена и сега на нейно място има една поляна, разказа още кметът. Все още работи детската градина, която има само паднала мазилка от последното земетресение, но Стоянов смята, че ще могат с пари от община Провадия да оправят щетата. Без щети е сградата на читалището.

Сега кметът и Църковното настоятелство ще трябва да решат как да възстановят църквата „Света Петка”. 

Вече е обявена банкова сметка за набиране на средства. Тя е публикувана във фейсбук групата Бъдеще за с.Манастир /обл.Варна/.Снимките са на кметство Манастир
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.