Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кирилица става все по-предпочитана пред руската ѝ форма

Снимка: Фонтфабрик

Изместването на руската форма на кирилица с българската вече е обявено като стремеж на правителствено ниво. Миналият месец по предложение на Божидар Божанов се изготвиха промени за страниците на институциите, които да използват българска кирилица.

Защо е важно да използваме българската форма на кирилица и какви са разликите между двата шрифта разказват дизайнерите Светослав Симов и Николай Петрусенко.

„Това е все по-установяваща се форма в нашата идентичност и дизайн, ние се отъждествяваме с нея. Българската форма на кирилица има по-разнообразен силует, а това подпомага четивността“ – коментира Николай Петрусенко.
Голяма част от шрифтовете, които дизайнерите предлагат, имат българска форма, с която са разпознаваеми на пазара.

Светослав Симов и Николай Петрусенко

Калоян Петров, който е продуктив директор, е един от защитниците за това, българската кирилица да бъде използвана основно в сайтовете, а и не само.

Той разказа как руската форма, известна и днес, е от времето на цар Петър I, когато се въвеждат малки букви, които са умалени главни. У нас малките се приближават до ръкописните.

„Основното разграничаване от руската форма и мигрирането към българската започва през 50-те години на XX век. По много причини, навярно политически и икономически, този процес не е бил докаран докрай, тъй като в дигитализацията ни е много по-лесно да използваме различни шрифтове, докато в аналоговия свят поръчването дори на други букви, които изглеждат по-различни, така че да бъде отпечатвана една книга с българската ѝ форма, е доста по-скъп процес“ – обясни пред Радио София Калоян Петров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна