Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид отрича испански компании да търгуват с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерство на промишлеността, търговията и туризма на Испания обяви, че испанските компании спазват стриктно международните санкции, наложени на Русия след началото на войната в Украйна и не работят на руския пазар. Изявлението бе направено от министър Рейс Марото в отговор на обвинения от страна на президента на Украйна Володимир Зеленски, че три от големите испански компании продължават да работят в Русия.

В обръщение към испанския парламент президентът Зеленски посочи кои са трите компании (Porcelanosa, Maxam, Sercobe), които по думите му все още търгуват на руския пазар и ги помоли да се откажат от бизнеса си в държава, причинила толкова много смърт и страдание в родината му.

Последва незабавна реакция от страна на търговското министерство, което поясни, че при срещата с директорите на компаниите е станало ясно, че те осъждат войната в Украйна и „не поддържат никакъв вид дейност на руския пазар“.

От фирмите също опровергаха думите на Зеленски с аргумента, че той е „велик лидер, подложен на силен стрес“, който очевидно му е попречил да провери информацията, преди да я оповести публично.

Те дори са се срещнали с украинския посланик в Мадрид, за да го уверят, че въпреки вредите, нанесени на тяхната репутация от изказването на Зеленски, разбират тежката ситуация в която се намира президентът и го подкрепят, както и целия украински народ, който се бори за страната си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна