Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не сме неутрални" - шествие в София в подкрепа на Украйна (ВИДЕО) (СНИМКИ)

| обновено на 08.04.22 в 00:14
10
Снимка: Ани Петрова, БНР

Мирно шествие в подкрепа на Украйна под наслов "Не сме неутрални" се проведе в София. То започна малко след 19:15 часа от площад "Александър Невски".

Обстановката беше спокойна. Полицейското присъствие - засилено. Гражданите и гостите носеха украински знамена, а други - българския флаг, този на ЕС, на НАТО или транспаранти "утралитет" и "нет войне".


Зад сградата на парламента демонстрантите настояха депутатите да вземат категорична позиция във връзка със събитията в Украйна.

След това шествието се отправи към Руския културно-информационен център, където демонстрантите скандираха "убийци" и оставиха стари обувки в памет на жертвите в Украйна както е сторено в други страни. На стълбите беше разлята и червена боя като символ на пролятата украинска кръв.

Пред сградата се стигна до леко напрежение. За провокатор беше обявен човек, носещ бяло-синьо-бяло знаме. Той беше изгонен от протеста.

След това протестиращите отидоха и до сградата на Българската национална телевизия, заради недоволство от начина, по който телевизията е отразила предишната тяхна проява в края на март.

Шествието завърши пред Паметника на Съветската армия, който в анонса на събитието беше наречен "МОЧА" (Монумент на окупационната червена армия - б.р.). Там те пяха украински песни, а известни личности държаха речи. 

"Вие сте участници в националноосвободителното движение не само на България, но и на целия регион, заедно с украинците, срещу Рашизма", обърна се към събралите се журналистът Иво Инджев.

Организаторите посочиха, че са шокирани от всичко, което научават за стореното от руската армия в град Буча в Украйна и околностите на Киев през последните седмици. 

Мнозинството от присъстващите искат страната ни да изпрати и военна помощ в Украйна.

Кадри: Диана Костова

Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна