Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС прие петия пакет от санкции срещу Русия

| обновено на 08.04.22 в 23:14
Снимка: архив

Олигарсите Олег Дерипаска, Борис Ротенберг, Моше Кантор, както и дъщерите на руския президент Мария Воронцова и Екатерина Тихонова фигурират в новия пети санкционен пакет на ЕС срещу Русия, който вече е публикуван в официалния вестник на ЕС. 

Общо 217 нови лица и 18 фирми са добавени към общия списък от санкции срещу Русия. В него са включени също концернът „Калашников“ и банките ВТБ, „Откритие“, „Новиковмбанк“ и „Совсомбанк“. 

Воронцова, която е най-голямата дъщеря на Путин, е съсобственик на дружеството „Номенко“, участващо в най-големия руски проект за частни инвестиции в здравеопазването на стойност 455 милиона евро. Сестра й Екатерина Тихонова ръководи инициативата за развитие „Иннопрактика“, финансирана от ключови руски дружества, чиито директори са членове на вътрешния кръг от олигарси, приближени на баща й. 

В санкционния списък е и бившият съпруг на Тихонова Кирил Шамалов, който е зам.-председател на Управителния съвет на „Сибур холдинг“ - най-голямото интегрирано нефтохимическо дружество в Русия.

Олег Дерипаска е най-видният руски олигарх, включен в новия пакет. Той е собственик на промишления конгломерат „Русские машини“. Активите му включват Арзамаския машиностроителен завод, който произвежда бронетранспортьорите амфибии, използвани от Русия за агресията й срещу Украйна. Така общият брой на санкционираните лица от началото на войната достига почти 1100, а на фирмите-80.

Какво още включват санкциите:

Според приетите предложения се налага забрана за внос на въглища от Русия в размер на 4 млрд. евро годишно. Спирането на вноса и трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива от Русия влиза в сила от 22 август. Понастоящем вносът на въглища в ЕС възлиза на 8 млрд. евро годишно“, се казва в изявлението;

Въвежда се пълна и забрана за транзакции с 4 ключови банки на Русия, сред които "ВТБ", представляващи 23% от пазарния дял на руската банкова система. 

Пакетът включва забрана за достъп до пристанищата в ЕС на кораби, регистрирани под руски флаг, като изключения се допускат за селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергия.

Руските и беларуски сухопътни транспортни оператори няма да могат да превозват стоки в ЕС, дори и да преминават транзитно. Изключения се допускат само за фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница, както и сухопътни превози с хуманитарни цели.

Също се предвижда и забрана за износ в размер на 10 млрд. евро в други сектори, в които Русия е уязвима, като квантови компютри, както и важно машинно и транспортно оборудване, а и на внос на продукти като дървесина, цимент, морски дарове и алкохол.

Пакетът включва и обща забрана за участие на руски компании в публични търгове в страните-членки на ЕС и изключване на каквато и да било финансова подкрепа за руски обществени организации.

По-рано ЕС изключи 7 руски банки от международната система за междубанкови разплащания SWIFT, сред които бяха ВТБ, Россия, Откритие, Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЕБ.РФ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна