Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки убити и над 100 ранени при ракетна атака по гарата на Краматорск

| обновено на 08.04.22 в 17:55
Снимка, предоставена от регионалната държавна администрация в Донецк, показва останките от ракета след ракетен удар по жп гарата в Краматорск, регион Донбас, Източна Украйна, 8 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки са загиналите след ракетен удар срещу гара в украинския град Краматорск, от която стотици цивилни са се опитвали да се евакуират. Нападението съвпада с промени във военните действия, които се очаква да се съсредоточат в източната част на страната.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за нападението срещу гарата в Краматорск, който се намира на около 80 километра от контролирания от сепаратистите Донецк.

Руското министерството на отбраната категорично отрече обвиненията, че носи отговорност за ракетното нападение срещу железопътната гара в град Краматорск.

В официална позиция, публикувана на сайта на военното ведомство, се посочва, че “всички изявления на представителите на киевския националистически режим за извършена от Русия на 8 април ракетна атака по гарата в Краматорск са провокация и не отговарят на истината”.

В текста се подчертава, че тактическите ракети “Точка-У” се използват единствено от украинските въоръжени сили.

Около два часа след първоначалната реакция на сайта на министерството се появи ново съобщение.

В него пише, че по уточнени данни ударът по гарата в Краматорск е бил нанесен от ракетен дивизион на украинските въоръжени сили, разположен в района на селището Доброполие на 45 километра югозападно от града.

Целта била да се попречи на цивилното население да се евакуира, за да бъде използвано като жив щит на отбранителните позиции на украинската армия.

„Целта на нападението на киевския режим срещу железопътната гара в Краматорск е била да се наруши масовото изселване на жителите от града, за да бъдат използвани като „жив щит“ за защита на позициите на украинските въоръжени сили“, се казва в изявлението на Министерството на отбраната на Русия. 

От своя страна Киев приписва удара на руснаците, като президентът Володимир Зеленски изтъкна, че на гарата е имало само цивилни. Чрез нея в последните дни стотици жители на Краматорск и Донецкия регион се евакуират към по-спокойни части на Украйна.

И двете страни съобщават за над 30 цивилни жертви на удара. Според украинските власти, те са най-малко 39, сред които 4 деца, а ранените са 87, някои от които тежко.

Ударът в размирния източен регион последва информациите за пълно изтегляне на руските сили от северните части на страната и очакването, че те ще съсредоточат усилията си в боевете на изток, включително около отцепилите се Доценк, Луганск и обсадения Мариупол.

Украинският президент Владимир Зеленски окачестви Русия като "зло без граници" след ракетната атака в Краматорск:

"Те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И ако не бъде наказано, то никога няма да спре".

Зеленски заяви по-рано, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата.

Представители на украинските власти предупредиха, че руските войски се прегрупират за ново настъпление и че Москва планира да завземе колкото може повече територии в Донбас.

Всяко временно примирие с Русия е война, отложена за бъдещето, заяви от Киев президентският съветник Михайло Подоляк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени