Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бунт срещу унищожението“ планират грандиозен протест в Лондон

| обновено на 10.04.22 в 00:28
Членове на групата за натиск Extinction Rebellion висят на въжета и са окачили транспарант на Тауър Бридж в Лондон с надпис „Спрете изкопаемите горива сега“, 8 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Активисти на движението „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion) заявиха, че ще проведат следващата седмица най-грандиозния си протест по улиците на Лондон с призиви за край на използването на фосилни горива в икономиката.

Движението, което насърчава привържениците си да създават проблеми на властите чрез ненасилствени форми на гражданско неподчинение, ще се завърне в британската столица следващата събота с нова тактика, която, по думите на активистите, ще доведе до блокиране на повече улици от когато и да било досега.

„Бунт срещу унищожението“ призоваха привържениците си да си уредят почивни дни следващия уикенд и да се съберат в събота сутринта в „Хайд парк“ (Hyde Park).

Всъщност движението вече провежда протести срещу фосилните горива. В петък сутринта негови активисти блокираха моста „Тауър“ (Tower Bridge), като двама от тях увиснаха на въжета от моста, а останалите опънаха плакат с надпис: „Прекратете използването на фосилни горива незабавно“(виж снимката).

Активисти на движението организираха седящ протест в търговския център на Лондон с призиви да не се правят нови инвестиции във изкопаеми горива.

Снощи активисти на „Бунт срещу унищожението“ блокираха двете основни улици в търговия център на Лондон -  Oxford Street и Regent Street.

От полицията съобщиха, че е бил нарушен трафика, но допълниха, че разполагат с специализирани екипи, които да се намесят, когато протестиращите се залепят към уличните платна или се привързват за околни обекти.

Снощи протестиращите издигнаха плакати от рода на „Аз съм тук за природата и децата“ и „Животът на Земята умира“ и скандираха „Спасете нашата планета!“.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че протестите са контрапродуктивни, допълвайки, че демонстрантите трябва да спечелят на тяхна страна и общественото мнение в същото време, докато оказват натиск върху правителството.

Участници в протест от групата Doctors for Extinction Rebellion са се залепили за контейнери за горива и са седнали пред Министерството на финансите в Лондон, 7 април 2022 г.

След 1 април „Бунт срещу унищожението“ също редовно организира блокади на разпределителния терминал за горива на компанията Esso в Западен Лондон.

Ръководството на движението обаче подчертава, че това е само прелюдия към планираните масови протести през този и следващия уикенд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна