Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО ще се справи с всяка агресия по източните си граници

Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за „Сънди телеграф“, че блокът разработва планове за постоянно присъствие по източните си граници, така че да разполага с необходимите сили да се справи с всяка агресия срещу страни членки.

Йенс Столтенберг заяви, че присъствието на Алианса на източните му граници до този момент е сравнително скромно и е по-скоро символично като се има предвид потенциалната руска заплаха. Войната на Русия срещу Украйна обаче ще промени това, допълни Столтенберг.

„Независимо кога и как ще приключи войната в Украйна, тя вече има дългосрочни последици за нашата сигурност и НАТО трява да се приспособи към новата реалност“, каза генералният секретар на блока. Столтенберг съобщи, че около 40 000 войници вече са разположени на източния фланг на Алианса, което е десет пъти повече отпреди няколко месеца, но техният брой непрекъснато ще расте.

Предвижда се военното присъствие да бъде засилено по море, суша и въздух.

Столтенберг подкрепи призивите на Украйна към западните съюзници като Германия да отпадне разграничението между отбранителни и нападателни оръжия. Берлин изключи предоставяне на офанзивно оръжие на Киев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна