Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци вече помагат на пристигащите украинските бежанци на "Дуранкулак"

Снимка: Мая Щърбанова

Очакваното от седмици чувствително увеличение на потока от украински граждани, влизащи в страната ни, вече е факт. Въпреки това един от най-натоварените Гранични пунктове, този край село Дуранкулак, се оказа напълно неподготвен да посрещне хилядите бягащи от войната в Украйна. Със започването на засиления поток се забрани допускането на територията на България на автобуси, без техните пътници да са получили задължително документ за временна закрила. Това съответно доведе и до струпването едновременно на стотици украински граждани, които се налага да чакат повече от 12 часа пред регистрационните пунктове.

Макар тромаво и бавно в България започнаха да работят десетки пунктове за регистрация за временна закрила и до преди дни те поемаха част от натовареността на пунктовете на границата при Дуранкулак. Целта беше да не се стига до струпване на много хора на едно място, а в същото време на други да няма нито един чакащ. Тази практика обаче беше прекъсната миналата седмица, когато беше преустановено пропускането на автобуси към страната, докато пътниците им не получат документ. Това, заедно с увеличения поток от автобуси, доведе до истински хаос на границата. Хаос, при който стотици украински граждани, предимно жени и деца, се налагаше да чакат по повече от половин денонощие на граница, в която има една палатка с доброволци и до вчера едва две химически тоалетни. 

От ОС на БЧК в Добрич, които повече от месец вече са на границата при Дуранкулак ежедневно, обявиха, че се набират хора, които да сключат с организацията граждански договор и срещу заплащане да дежурят на пункта през нощта. Не можем да допуснем още веднъж цяла нощ стотици украински граждани да стоят на границата без достъп до храна и вода, както се случи в нощта на събота срещу неделя, заяви председателят на Хуманитарната организация в Добрич д-р Артюн Еринозов.

Тази нощ, в която за първи път на границата имаше доброволци, е преминала спокойно. Девет са вече гишетата, на които се издават документи за временна закрила, а ново разпореждане гласи, че автобусите, за чиито пътници има сигурна резервация за настаняване в хотел и е потвърдена от самия хотел, се пропускат и не се задържат на границата. Очакванията са обаче, че през тази седмица потокът от украински граждани, влизащи в България ще се увеличи още. Дали сме подготвени и кога на доброволците ще бъде подадена ръка с хранителни продукти и хигиенни материали предстои да видим.

Повече за ситуацията на Граничния пункт Дуранкулак чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна