Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече процедура за доставяне на 42 високопроходими линейки

Медицинските университети ще обучават парамедици

Здравните власти говорят в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за кадровия дефицит

Снимка: ФБ/ Парамедици в Спешна помощ

В този епизод на здравния подкаст В центъра на системата разговаряме за най-големия проблем в спешната помощ - това е кадровият дефицит и може ли той да се разреши с обучението на голям брой парамедици. А също и за пари, ремонти, нови линейки и медицински хеликоптери.

Чуйте епизода в Spotify:

     


или в Soundcloud:

Гости в епизода са:

✅ Д-р Петър Грибнев - заместник-министърът на здравеопазването с ресор болнична и спешна помощ

✅ Доц. Антон Тонев - председател на Комисията по здравеопазване

✅ Д-р Десислава Кателиева, главен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването. Тя е и председател на Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ

Петър Грибнев, Десислава Кателиева и Антон Тонев (отляво на дясно)

От разговора ще научите:

✅  Как с обучението на парамадеци ще се разреши кадровия проблем

✅  Колко са обучените парамедици до момента

✅  Защо обучението на парамедиците трябва да е на университетско ниво

✅  Какво се предвижда в тази насока на ниво законодателна и изпълнителна власт

✅  Защо са по-малко желаещите да работят в спешните отделения към болниците, а не в ЦСМП-тата
✅  Защо няма качествено обучение по спешна медицина на бъдещите лекари
✅  На какъв етап са дейностите по строителството и реконструкцията в рамките на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ
✅  Кога ще имаме медицински хеликоптери

✅  Как те ще се включат в системата на телефон 112

✅  Как се превозваме пациент между две държави

✅ Защо вървим от принципа - водене на пациента до линейката, към приниципа  - от линейката до лечебното заведение


"Искаме да променим системата на спешната помощ с въвеждането на парамедиците. Това е европейската практика. Парамедикът да е част от всеки спешен екип. В момента имаме около 1500 парамедици. Искаме занапред да се обучават в медицинските университети. Този идея се приема добре и вече се изготвят програми за обучение им, синхронизирани с програмите за обучение в Европа. В рамките на две до три години ще  имаме парамедици до четвърта степен, с което да се разреши хроничния недостиг на кадри", съобщи доц. Антон Тонев.

По думите му МЗ и МОН разработват Наредба, която да даде възможност на обучените до момента парамедици да се явят на приравнителни изпити. Така в началото на 2023 г.  ще има сертифицирани от Медицински университети парамедици, допълни доц.Тонев.

ФБ/ Парамедици в Спешна помощ

"Кадровият проблем е в сериозното текучество. Проблемът идва от това, че младите специалисти не познават спешната медицина като специалност. Тя се преподава, но като свободно избираема специалност .Правилният път е да се въведе задължено обучение и по спешна медицина. Два пъти правихме Академия по спешна медицина за младите лекари  в София и Варна и има огромен интерес! Просто тези хора трябва да бъда спечелени. В чужбина всеки студент по медицина след трети курс отива и работи като парамедик. И стават брилянтни лекари", разказа д-р Десислава Кателиева

По думите й, ако обучението се прави в университетите или колежите ще трябва да се изработят и държавни общообразователни изисквания за това. 

"А за спешната помощ е много важно да се разпишат диагностично-терапевтични правила и алгоритми, които са заложени по стандарта за спешна медицина, да се регламентират протоколите докъде се намесва парамедикът", поясни още д-р Кателиева. Така е в Германия, например - защото, може наистина по триаж да те пратят на счупен крак, но пациентът да се окаже с инсулт и затова е паднал - това надскача компетентонстта на един парамедик", допълни спешният лекар.


 ФБ/Парамедици в Спешна помощ   

"Парамедици имаме вече добре обучени, но най- ниската степен. Искаме да имаме по трите нива на обучение и те да попълнят липсващите екипи. Защото се оказа, че има много голям брой желаещи да се включат. Следващата стъпка е да заложим в бюджета средства за тяхното заплащане. И крайната визия е, лекарите да бъдат отменени от парамедиците до постъпването на пациента в болницата", посочи д-р Петър Грибнев.

Заместник-здравният министър съобщи, че по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ има средства, но ще трябват огромни усилия той да се бъде завършен. От встъпването им в Министерство на здравеопазването са установили, че от 200-те обекта, които се нуждаят от ремонт, само 20 са завършени за цялата страна. Проектът ще бъде завършен в срок. 

БГНЕС

"В спешната помощ има около 800 линейки. Правим анализ кои са амортизираните, за да ги подменим. В момента тече процедура за доставяне на 42 високопроходими линейки. Третият важен момент - въздушната помощ - за момента не сме имали медицински хеликоптери. Тази нова система с въздушната помощ ще трябва да бъде добавена към системата на 112. 
Включително се залага изграждането на площадките на тези хеликоптери, поддръжката, обучението на персонала, ролята на медицинските екипи. 6 хеликоптера ще бъдат разположени в различни точки на страната. Те ще бъдат използвани и в случаите на донорство и трансплантации", поясни д-р Грибнев.


Закупуването на хеликоптерите е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. Те ще бъдат закупени с целеви пари по него и ще бъдат наша собствености, уточни доц. Тонев.

И  още един много важен елемент от цялата картина на организацията на Спешната помощ:

"Все още не е интегрирана информационната система на центровете на Спешна помощ с информационната система на болниците, за да се знае в реално време къде са свободните легла. Такова разпределение имаше само за случаите с Covid-19", обобщи още д-р Кателиева. Като представител на "Продължаваме промяната" доц. Антон Тонев обеща, че има политическа воля електронното здравеопазване да стане факт.


Всички епизоди на подкаста ще намерите в:

В Apple Podcasts през iTunes


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна