Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3,7 млрд. евро от Плана за възстановяване – за климатични цели

В плана е заложено развиване на извънболничната помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

6,27 млрд. евро безвъзмездни средства са заложени в плана за възстановяване и развитие на България. За климатичните цели са заделени 58,9 на сто от средствата или 3,7 млрд. евро - доста над предвидените 37 на сто в ЕС.

България не е поискала заеми, но може да направи това до август 2023 година, информират от Комисията. Безвъзмездните средства са над 10 на сто от БВП за страната ни през 2019 година.

Затварянето на въглищната централа "Марица Изток" е предвидено чак за 2038 година. В същото време е заложена правна рамка за декарбонизация, която предполага забрана за нови въглищни и лигнитни централи до този период, а до 2026 година предвижда 40 на сто намаляване на въглеродните емисии от тях.

Паралелно с това България ще развива енергия от възобновяеми източници.

Страната ни надхвърля и целите за цифровия преход - в нашия план те са 25,8 на сто спрямо заложените за ЕС цели от 20 на сто.

Брюксел е изключително удовлетворен от заложените мерки за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор, твърди представител на Комисията.

Съветът на ЕС трябва да одобри плана ни в рамките на 4 седмици. След това Комисията и България ще подпишат финансово споразумение и ще съгласуват оперативните стъпки. Това трябва да стане преди първата заявка за плащане на страната ни. Очаква се тя да постъпи в Комисията през втората половина на годината, тогава трябва да дойдат и първите плащания.

Самият план е построен върху 4 стълба - "Зелена България", "Свързана България", "Иновативна България" и "Справедлива България". Във връзка с първия от тях,  Комисията не възразява, че страната ни не предвижда затваряне на въглищната централа "Марица изток " в обозримо бъдеще, тъй като има поставени цели за нулеви въглеродни емисии до 2050-та година. Заложена е и правна рамка за декарбонизация, която предполага забрана за нови въглищни и лигнитни централи до 2038-ма година, а до
2026 - та година се предвижда 40 на сто намаляване на въглеродните емисии от тях. Паралелно с това България ще развива енергия от възобновяеми източници. Важен е проектът за батерии, който ще осигури енергия, ако няма вятър или слънце.
По отношение на останалите инвестиции за зеления преход - 942 милиона евро са заделени за енергийна ефективност в обществени и частни сгради, което се очаква да доведе до най-малко 30 на сто намаляване на потребностите от енергия.

Предвижда се значителна сума за ВЕИ - утрояване на мощностите, както и възможности за съхранение на произведената енергия.
България надхвърля и целите за цифровия преход - в нашия план те са 25.8 на сто спрямо заложените за ЕС цели от 20 на сто. 1.6 млрд. евро са предвидени за мерки за устойчив транспорт, устойчива мобилност, единен билет за обществения транспорт и това е за цялата страна. Важно място се отделя на технологията за внедряване на 5 G мрежите. 300 млн. се заделят за държавната администрация, тук се включва цифровизацията на съдебната система и цифрова платформа за подобряване на спешния телефон 112. В плана е заложено развиване на извънболничната помощ и най-вече на звена, където няма достатъчно покритие, както и справяне с недостига на здравни служители. Тук са включени т.нар. "линейки по въздуха"  - предвидени са 6 хеликоптера. Отделно 188 млн. евро ще отидат за подобряване на бизнес средата, като тук се включват и мерките за борба с корупцията, в т.ч. и отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

В това отношение представител на Комисията заяви, че е изключително удовлетворен от мерките, които страната ни предвижда.
И още - 75 млн. евро са предвидени за оператора на енергийната система и разработка на инфраструктурата за електричество, което според Комисията значително ще подобри електроразпределителната мрежа. Повечето средства ще бъдат отпуснати чрез тръжни процедури. Ще бъдат изградени и 5 индустриални парка.

По отношение на реформата в образователната система е предвидено задължително предучилищно обучение от 4-годишна възраст, а също и създаване на младежки центрове в цялата страна, от които да се възползват всички младежи, в т.ч. и от  уязвимите групи като ромите.

Какво следва оттук нататък? Първо, Съветът на ЕС трябва да одобри плана ни, като срокът за това е 4 седмици. След това Комисията и България ще подпишат финансово споразумение и ще съгласуват оперативните стъпки. Това трябва да стане преди първата заявка за плащане на страната ни. Очаква се това да стане през втората половина на годината, тогава трябва да постъпят и първите плащания по плана. Преди това според Комисията страната ни трябва да предприеме някои действия в одита и контролните дейности и да финализира разпределението и отговорностите на ведомствата, които ще отговарят за плана. Контролът върху него се осъществява от финансовото министерство.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест срещу масовия туризъм в Малага, 29 юни 2024 г.

Протест в Малага срещу "туристическата инвазия"

Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях е причина за високите наеми и недостига на жилища, предаде ДПА. Много от демонстрантите носеха плакати с надписи: "Малага не се продава" и "това не е туризъм, това е инвазия". Според организаторите в съботния митинг са участвали около 25..

публикувано на 30.06.24 в 10:26
Любен Дилов - син

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Президентът връчва първия мандат в..

публикувано на 30.06.24 в 10:07
Наместник-председателят на Св. Синод Врачанският митрополит Григорий обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит.

Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх

Започна Патриаршеският църковен събор, който днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква. Претенденти за поста са трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит, ще определят с тайно гласуване 140 -те духовници и миряни - делегати на..

публикувано на 30.06.24 в 09:09

Втори тур на изборите за кмет на севлиевското с. Батошево

В севлиевското село Батошево днес се провежда втори тур на извънредните избори за кмет. На първия тур на извънредните избори за кмет в Батошево се явиха четирима кандидати. 303-ма жители на селото с гласовете си изпратиха на балотаж Недьо Маринов от ГЕРБ и Силвия Пушкарова, издигната от Инициативен комитет. До тези извънредни избори се..

публикувано на 30.06.24 в 08:16

Без напредък в преговорите за примирие между Израел и "Хамас"

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа, заяви високопоставен член на палестинската групировка "Хамас". Според Осама Хамдан представената от Вашингтон нова формулировка за част от израелското предложение за прекратяване на огъня, обявено миналия месец от президента Джо Байдън, не съдържа нищо ново. Снощи хиляди..

публикувано на 30.06.24 в 08:10
Володимир Зеленски

Киев отхвърли твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му, след като при руски ракетен удар в Запорожка област загинаха седем души. "Нашите градове и общности ежедневно страдат от подобни руски удари. Но има начини това да бъде преодоляно - като ликвидираме терористите там, където са, като..

публикувано на 30.06.24 в 08:01

Франция избира парламент

Три седмици след разпускането на Националното събрание Франция избира предсрочно нов парламент. Вотът може да промени изцяло политическия пейзаж при победа на крайната десница. Французите са отново призовани до урните и според проучванията ще участват масово в първия тур на парламентарните избори. Вотът приключи с рекордно висока активност сред..

публикувано на 30.06.24 в 07:54