Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генчовска: Шестият пакет евросанкции срещу Русия вероятно ще е факт в края на май

Теодора Генчовска
Снимка: БГНЕС

Шестият пакет европейски санкции срещу Русия заради войната в Украйна е вероятно да стане факт в края на май, когато ще има извънредна среща на европейските лидери в Брюксел. Това заяви българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която участва на редовното месечно заседание на Съвета "Външни работи" на Европейския съвет в Люксембург и уточни

„Нормално е вече да се върви към едни тежки санкции по отношение на вноса на газ и петрол. Темата е изключително чувствителна за България. Отново ще се търси решение в рамките на коалицията, дори и на по-високо ниво. Други санкции по всяка вероятност ще бъдат насочени към предотвратяване на дезинформацията, която се разпространява от руските медии. Ще има много големи санкции върху руските медии, както и финансови санкции, както и индивидуални санкции. Ще бъде разширен списъкът с персоналните санкции“.

На Съвета на външните министри от Евросъюза е било потвърдено, че блока ще продължи да оказва помощ и съдействие на Украйна във всички сфери, сред които отбранителни способности, социална и хуманитарна помощ и прием на бежанци.

Била е обсъдена и ситуацията в Западните Балкани в контекста на руската военна агресия в Украйна и необходимостта от засилен ангажимент към партньорите в региона.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна