Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон все още няма доказателства за използвани химически оръжия в Мариупол

| обновено на 12.04.22 в 17:58
Снимка от дрон на разрушени жилищни сгради в град Мариупол
Снимка: Ройтерс

Британският министър, отговарящ за въоръжените сили - Джеймс Хийпи, заяви, че правителството все още няма доказателства, че в Мариупол са използвани химически оръжия от руската армия, но ако това е истина „Западът си запазва всички опции за отговор“, включително разполагане на части на НАТО в Украйна. 

Джеймс Хийпи, заяви за Скай нюз, че се проверяват сведенията за използване на химически оръжия от руската армия в Мариупол, както се твърди в украинските социални мрежи, но на този етап те не могат да бъдат потвърдени нито от британското разузнаване, нито от украинските им колеги. 

В случай обаче, че сведенията бъдат потвърдени, Хийпи не изключи нито една от възможностите за реакция на Запада. 

По-късно в интервю за Радио LBC Хийпи поясни, че става дума включително за разполагане на войски на Великобритания и НАТО на украинска почва. Министърът посочи също, че вярва в международното правосъдие и е убеден, че един ден Путин и неговите сподвижници ще бъдат изправени пред съда да отговарят за деянията си. 

По-рано украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви за Ройтерс, че властите усилено разследват информациите за използване на химическо оръжие в южния украински пристанищен град Мариупол. От своя страна Едуард Басурин, командир на  подкрепяните от Русия сепаратисти, участващи в обсадата на Мориупол и опита за установяване на пълен контрол над града, отрече пред агенция Интерфакс употребата на химически оръжия.

Междувременно експерт по химически оръжия от Кралския институт за изследвания за отбраната и сигурността предупреди за внимателна преценка по отношение на използването им, защото заболяванията на украиски войници може да се дължи на замърсяване на въздуха по време на сражения в индустриални зони.

Министърът посочи също, че вярва в международното правосъдие и е убеден, че един ден Путин и неговите сподвижници ще бъдат изправени пред съда да отговарят за деянията си.

По-рано външният министър Лиз Тръс заяви, че Великобритания работи усилено за потвърждаването на съобщенията, че е използвано химическо оръжие и ако такова наистина е било използвано, това означава „бурна ескалация на войната“.

Междувременно „Гардиън“ съобщи, че Русия получава боеприпаси и бойна техника, прехвърлена от Ирак от ирански трафиканти на оръжие, позовавайки се на членове на подкрепяни от Иран иракски милиции и местното разузнаване. 

Международна делегация от религиозни лидери ще посети днес Украйна в знак на солидарност със засегнатите от руската агресия, съобщи Би Би Си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна