Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Приятелството между Португалия и България има дълбока символика

Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза
Снимка: ресцентър на Президентството

В началото на официалното си посещение в Португалия президентът Румен Радев получи почетния ключ на Порто.

Президентът Румен Радев беше посрещнат в сърцето на историческия център на града от португалския си колега Марсело Ребело де Соуза с военни почести и 21 артилерийски салюта. На церемония в кметството кметът на града Руи Морейра връчи на българския държавен глава Почетния ключ на Порто.

В словото си Морейра добави: "Порто е отворен както никога досега за промяна. Въпреки това над настоящето и бъдещето са надвиснали тъмни облаци, които не можем да игнорираме. Трагедията в Украйна и инвазията на Русия е заплаха за нашите европейски ценности: демокрацията, хуманизма и начина ни на живот".

При получаването на Почетния ключ на Порто президентът Румен Радев посочи, че единството е жизнено важно в настоящия момент: "Връзката и приятелството между Португалия и България има дълбока символика. Ако две държави, разположени в двата края на Европа, могат да си сътрудничат и да мислят в една посока за бъдещето на Европа, това означава, че цялото европейско семейство може да направим същото".

По-късно Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза ще разговарят в сградата на фондация "Саралвеш" - една от водещите културни институции в Португалия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна