Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските водещи икономически институти намаляват рязко прогнозата за БВП през 2022 г.

Водещите икономически институти на Германия намалиха прогнозата си за растеж през 2022 г. на най-голямата европейска икономика до 2,7% от 4,8% поради негативното въздействие на войната в Украйна, заявиха пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Петте института - RWI в Есен, DIW в Берлин, Ifo в Мюнхен, IfW в Кил и IWH на Хале - трябва да публикуват съвместната си икономическа прогноза в сряда, на фона на инфлационен скок и очаквания за спад в растежа.

Според очакваните утре нови прогнози потребителските цени се очаква да скочат с над 6% тази година в сравнение с предишната прогноза за инфлация от едва 2,5%, публикувана през октомври 2021 г.

По-песимистичните перспективи отразяват серия други слаби икономически доклади от Германия след започналата на 24- февруари инвазия на Русия в Украйна.

В края на миналия месец съветът на икономическите съветници на германското правителство намали с повече от 50% прогнозата си за растежа през 2022 г. на най-голямата европейска икономика до едва 1,8% и отбеляза за наличието на "значителен" риск от рецесия в резултат на последствията от военната инвазия в Украйна.

Настроенията на германските инвеститори също отбелязаха влошаване през април, показа последното Zew проучване, а бизнес нагласите през месец спаднаха, тъй като компаниите се притесняват от покачващите се цени на енергията и относно стабилността на веригите на доставки.

Освен очакваната в сряда низходяща ревизия на прогнозата за растежа на БВП на Германия през тази година, водещите немски институти ще представят и една по-позитивна перспектива за 2023 г., като вдигнат прогнозите си за растеж на брутния вътрешен продукт до 3,1% от 1,9%, посочиха източниците на Ройтерс. В същото време се очаква забавяне на инфлацията догодина до малко под 3%.

Тази прогноза обаче ще се промени, ако има незабавно спиране на руския енергиен внос в Германия, предупредиха петте водещи института. В такъв случай икономиката на Германия може да се свие с повече от 2%, прогнозират те, като добавят, че не е изключена дълбока рецесия.

Трябва да се има предвид, че оценките на институтите са в основата на икономическите прогнози на самото правителство в Берлин, като се очаква по-късно този месец икономическото министерство да представи тези нови оценки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна