Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на рублата към 85 за долар след частично разхлабване на капиталовия контрол в страната

Снимка: БГНЕС

Руската валута поевтинява с 5% към двуседмично дъно от 85 рубли за долар, след като централната банка на страната частично облекчи мерките за капиталов контрол, насочени към стабилизиране на валутата в резултат на военната инвазия на Русия в Украйна.

Централната банка премахна наложената от нея комисионна от 12% при закупуване на чуждестранна валута чрез брокерски услуги и обяви, че на 18 април ще премахне забраната за продажба на чуждестранна валута на физически лица.

Рублата обаче продължава да намира подкрепа от въведеното след инвазията в Украйна задължително конвертиране на 80% от валутните приходи в рубли за международния бизнес, както и от все още много високата основна лихва от 17%, която е с цели 7,5% по-висока от нивата преди войната.

Графика щатски долар/руска рубла


Междувременно ЕС продължава да работи върху шести санкционен проект, който може би ще включва забрана на вноса на руски петрол и газ, след като през миналата седмица беше наложена забрана на вноса на руски въглища при петата вълна от санкции срещу Москва.

Западните ограничителни мерки срещу руската икономика продължават да включват замразяване на валутните резерви на Русия в чуждестранни банки, което доведе до текущото неплащане на над 600 милиарда долара по руски еврооблигации с падеж на 4 април.

Според руският финансов министър Антон Силуанов страната "не е просрочила задълженията си по еврооблигациите". "Всички възможни искове на кредиторите във връзка със сегашната ситуация трябва да бъдат препратени към властите на държави, които неправомерно са създали пречки на Русия да изпълни задълженията си по дълга", заяви финансовият министър.

Силуанов добави още, че "незаконните действия на американските банки и правителството на САЩ, които спряха да извършват плащания към Русия в чуждестранна валута, блокираха получаването на плащания от страна на притежателите на руски дългови книжа", като той подчерта, че неговата страна е предприела всички необходими мерки за резервиране на необходимата сума в рубли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна