Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев иска международно разследване за употреба на химическо оръжие в Мариупол

| обновено на 13.04.22 в 00:12
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

От Лисабон, където е на официално посещение, президентът Румен Радев се обяви за международно разследване, което да установи дали в Мариупол е било използвано химическо оръжие, но се изказа предпазливо по отношение на евентуална намеса на НАТО:

"Това е изключително деликатен въпрос! Вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Aлианса, ясни изявления и на президента Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт", заяви Радев, който е на посещение в Португалия.

Войната на Русия в Украйна и социалните последици от конфликта, европейската интеграция на Западните Балкани, както и отношенията между България и Португалия обсъдиха на среща в Порто президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза. Португалия ще участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент в Румъния. 

Португалският президент изрази тревога от хуманитарната ситуация и социалните последици от конфликта:  

Търсенето на пътища към мира за края на тази война е приоритет не само за Украйна, но и за Европа“.  

Радев призова за дебат в рамките на ЕС заради преките рискове от конфликта. 

„Тук говорим вече за продоволствена криза. Русия и Украйна са най-големите износители на зърнени храни и, когато е невъзможно поради войната да има доставки, всички можем да се представим какво ще се случи с редица региони по света; какво ще се случи с мигрантската криза, която несъмнено ще търпи бъдещо развитие, ако ние не намерим решение в близко бъдеще на този проблем“.

Португалия препотвърди позицията си за европейския път на страните от Западните Балкани.

Радев благодари на португалския си колега за разработения миналата година при европредседателството на Лисабон пакет за сближаване на позициите между София и Скопие, който се основа на недискриминация, спазване на човешките права и изкореняване езика на омразата. 

От думите на българския президент стана ясно, че на Република Северна Македония ще и трябва още време да изпълнени критериите преди България да вдигне ветото за начало на преговорите. 

"Защото беше изгубено ценно време да се търсят други начини да се отвори вратата за начало на преговорите за членство".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна