Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на пътните строители

| обновено на 13.04.22 в 18:30
3
Строителни фирми излязоха на национален протест, София, 13 април 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Представители на пътностроителните фирми протестираха в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност. В София демонстрацията започна в 9:00 часа пред сградата на Народното събрание.

Преди 12:00 часа пред Народното събрание спря тежка техника. Под звуците на тъпан, сирени и свирки протестиращите преминаха пред сградата на парламента и се придвижиха до Министерството на финансите, Министерския съвет и обратно.

Представители на фирмите заявиха, че не им е платено нито зимното поддържане, нито дейностите, извършени през миналата година:

"Няма пари, няма плащания";

"От една година чакаме парите, все ни обещават, само проверки, провериха всичко и пак...";

"Имаме направени пътища, а не е платено";

"Не получаваме заплати и затова сме тук. Имаме семейства, имаме сметки, заеми, изнемогваме вече";

"В нашата фирма има освободени, от 300 човека 150 сме съкратили";

"Ще си изгубят специалистите и накрая няма да имат хора за работа", коментираха участниците в протеста.

Инж. Георги Златев от браншова камара "Пътища" заяви, че освен 20% инфлация, има и поскъпване на строителните материали и се обърна към премиера Кирил Петков:

"Изплатете сумите, които са заработени. А там, където установите нередности, изкарайте публично тези, които са допуснали грешки".

Снимка: БГНЕС

Инженер Златев, който е член на Контролния съвет на ББК "Пътища", обясни още:

"Искаме разплащане 100 процента на извършените дейности преди една година, които вече 20% е официалната инфлация, всъщност над 40% е поскъпването на основните суровини", обясни още инж. Златев

В отговор на въпрос, че се говори за некачествени ремонти на някои места, той каза:

"Една жена на пазара каза - не е качествена оценката. Има лаборатории, има изследвания. Никъде за половин година от предишните ни протести досега не беше установено такова нарушение, така че това са фалшиви новини, които разни хора си  говорят на пазара".

В цялата страна имаше блокади на ключови пътни артерии, както и на граничните пунктове "Дунав мост" 1 и 2. 
За 45 минути протестиращи работници от "Автомагистрали Черно море" блокираха пътя Айтос - Провадия на разклона, който свързва Айтоския и Ришкия проход.

Те разпънаха българско знаме, дълго 50 метра, и спряха движението на колите.

Протестиращите търсят от държавата сумата от 28 милиона лева за ремонта на отсечката Чирпан - Стара Загора на магистрала "Тракия". 

Отпускането на средства по договорите за пътна поддръжка беше обсъдено тази вечер от парламентарната правна комисия. Предложението предвижда строителните фирми да получат незабавно половината от дължимите им средства в размер на около 550 милиона лева.

Останалото ще им бъде преведено, след като се установи, че ремонтите са реално извършени. На своето заседание в четвъртък се очаква парламентът да гласува предложението. 

Без отпускането на средства има риск пътищата от републиканската мрежа да останат без поддръжка до края на годината, като към момента е спряна работата по 278 обекта, заяви на заседанието на комисията заместник-регионалният министър Явор Пенчев:

"Прогнозната стойност на тези договори е многократно надвишена, всичко това ние го наследяваме и се опитваме да предложим решение за излизане от този проблем".

Снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени