Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Можем да разчитаме португалския опит при изпълнението на Плана за възстановяване

Снимка: БГНЕС

България може да разчита на опита на Португалия при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев след срещата му с португалският премиер Антонио Коща. 

Португалия беше една от първите европейски държави, която получи зелена светлина от Брюксел за плана за възстановяване, както и евросредства по него още миналата година:

„Те вече са напреднали много в най-трудната част, която на нас ни предстои - изпълнението на плана и провеждането на реформите. Създали са вече около 60 консорциума между водещите учени, университети, изследователски лаборатории и бизнеса“.

Радев даде за пример технологията за съхраняване на енергия:

„Залагат много на „зелен“ водород, понеже имат големи инсталации за възобновяеми енергоизточници. Правят момента проучвания и строят фирми, които да произвеждат двигатели за автобуси, за камиони, а в последствие - за коли, които да работят на водород“.

Страната ни може да разчита на опита на Португалия по изпълнението на българския план за възстановяване:

„Трябва да се ползват всички възможности. Една страна в Европейския съюз сама не може да справи с предизвикателствата, … особено в енергетиката. Португалия е от лидерите в Европа в зеления преход“.

Президентът отново подчерта, че България трябва да се придържа към вече договореното по темата за отношенията ни с Република Северна Македония - към Националната рамкова позиция и декларацията на парламента:

„Аз се надявам, че ние ще запазим точно тази политика, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна